Сериозно увеличават заплатите в частния сектор догодина
Сериозно увеличават заплатите в частния сектор догодина / netinfo

Сериозно увеличение на заплатите в частния сектор ще има през 2008 година. Това съобщи за Дарик радио заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. Вече са приключили преговорите за минималните осигурителни прагове в машиностроенето, металургията, химическата и пивоварната промишленост. Там е договорено повишение с 25 – 30 процента.

От следващата година минималната месечна работна заплата ще се повиши с 40 лева от 180 на 220 лева. Това съобщиха от правителството, след като кабинета прие основните насоки по които ще се разработи Бюджет 2008. Според заместник-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян именно увеличението на най-ниската заплата в страната неизбежно ще изтегли и останалите заплати нагоре.

Още в началото на 2007 година възнагражденията в частния сектор бяха повишени с около 11 на сто. По прогнозни данни увеличението на средната заплата за тази година спрямо 2006-та ще е с около 15 процента. Факта, че в българската икономика се очертава дефицит на квалифицирана работна ръка, показва, че въвеждането на плоския данък от 10 процента няма да ощети хората с ниско заплащане и в частния сектор, каза Дикран Тебеян.

„Плоският данък преди всичко стимулира висококвалифицирания труд. Труда на хората с дефицитни професии, с добро заплащане, които имат заплати над средната за страната. В този смисъл, аз бих казал, че плоският данък е по-скоро един стимул за повишаване на квалификацията и за получаване на по-високи доходи, отколкото някакъв стимул за самите работодатели", каза още Дикран Тебеян. "Това показва, че въвеждането на плоския данък и евентуалните съмнения, че това ще ощети хората с ниски заплати, ще бъдат опровергани, именно заради това голямо увеличение на заплатите, което се очертава", допълни заместник-председателят на Българската стопанска камара.