САЩ планират да купуват акции във финансови институции
САЩ планират да купуват акции във финансови институции / снимка: ЕPA/BGNES

Американската държава пък планира да изкупи акции в "широка гама" финансови институции според плана за спасяване на банките. Той позволява на правителствата, които искат, да рекапитализират изпадналите в затруднение или застрашени от фалит национални банки.

В началото на октомври двете камари на американския конгрес приеха плана за американското правителство в подкрепа на финансовия сектор на стойност 700 млрд. долара. Той бе подписан от президента Буш и превърнат в закон на 3 октомври.

След среща на държавните лидери на страните от еврозоната на 12 октомври също бе постигнато съгласие за общи действия в подкрепа на финансовия сектор. Всички приеха определен пакет от мерки, целящ да възвърне доверието във финансовата система. Новите процедури ще действат до 31 декември 2009 г., заяви след срещата френският президент Никола Саркози.

Германското правителство ще предложи на депутатите план за спасяване на банките, който включва гаранция от 400 милиарда евро за междубанковите заеми и 80 милиарда евро за рекапитализация на изпадналите в затруднение банки.

Френската държава ще предостави гаранция на междубанковите заеми от 320 милиарда евро, съобщи френският президент след заседание на правителството. Освен това Франция ще предостави до 40 милиарда евро гаранции за рекапитализация на изпитващите затруднение банки, каза още френският президент.

Испанското правителство на социалиста Хосе Сапатеро съобщи, че ще гарантира междубанкови заеми на стойност до 100 милиарда евро през 2008 г. Австрия пък ще гарантира междубанкови заеми до 85 млрд. евро.