Руска компания иска 20% от Водафон
Руска компания иска 20% от Водафон / netinfo

Руският гигант Алфа груп иска да купи 20% от телекомуникационния мобилен оператор Водафон и евентуално да се слее с него на по-късен етап.

Според британската преса Алфа груп, чийто съсобственик е един от най-влиятелните руски бизнесмени Михаил Фридман, се е обърнала към Водафон с предложение за евентуална сделка на стойност 15 млрд. долара чрез телекомуникационното си поделение Алтимо.

Руската фирма обяви, че е отправила подобна оферта и към Франс телеком и Дойче телеком. От Водафон отказват да коментират информацията. Вчера стана ясно, че руският конгломерат Система е предложил да размени подразделението си, което работи на руския телекомуникационен пазар, срещу 20% от Дойче телеком.

Ръководството на Дойче телеком обаче е отхвърлило предложението. Срещу сделката се е обявило и правителството на Германия, което държи 33% от капитала на Дойче телеком. Според местната преса отказът е мотивиран от "политически и стратегически" съображения, които германската страна не иска да обявява публично, за да не внася напрежение в добрите взаимоотношения.