Решават до юни за газовата връзка с Гърция
Решават до юни за газовата връзка с Гърция / снимка: Министерство на енергетиката

До края на май ще бъде взето окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка България-Гърция. За това са се договорили министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и гръцкият й колега Панайотис Лафазанис на двустранна среща по време на Консултативния съвет за изграждане на Южния газов коридор, съобщиха от енергийното министирество.

По думите на Панайотис Лафазанис гръцкото правителство ще работи активно за развитие на енергийните проекти между двете страни, които са от взаимен интерес. Той е потвърдил, че проектът за изграждане на газовата връзка е именно такъв.

Министър Петкова е информирала гръцкия си колега, че страната ни е изготвила Пътна карта с разписани дейности и срокове за реализацията на проекта. Планира се газовата връзка да бъде въведена в експлоатация до 2018 г.

"Този проект е стратегически за Европейския съюз и е определен за проект от общ интерес", е припомнила още тя. С цел ускоряване реализацията на интерконектора българското правителство потвърди държавна гаранция в размер на 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. Извършена е Оценка на въздействието на околната среда. Пред финализиране е приемането на подробен устройствен план за проекта. С оглед по-добрата организация на работа и оптимизиране на сроковете Теменужка Петкова е предложила партньорите в съвместното акционерно дружество да работят в непрекъсната комуникация до завършването на проекта.

Двамата министри са били категорични, че общата им цел е гарантиране сигурност на доставките в рамките на европейската общност. Интерконекторът Гърция-България е от първостепенно значение за диверсификация на доставките не само за България, а и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Проектът е ключово звено и за реализацията на инициативата на България, Гърция и Румъния за изграждане на Вертикален газов коридор. Очаква се той да свърже газовия коридор Севр-Юг с Южния газов коридор. Интерконекторът ще даде възможност и за осъществяване на газови доставки от съществуващия и планираните нови терминали за втечнен природен газ в Гърция.