Растежът се забавя
Растежът се забавя / netinfo

Експертите на Центъра за икономическо развитие очакват леко забавяне на общия икономически растеж за третото тримесечие до около 6.5 на сто, а за цялата 2007 година очакват ръст на БВП от 6.4 на сто (при 6.7 на сто за третото тримесечие на м.г. и 6.1 на сто за цялата 2006 година). Това пише в доклада на ЦИР "Икономиката на България към края на третото тримесечие на 2007 година", разпространен днес.

В ЦИР смятат, че в средносрочен план ще има известно задържане на растежа в промишлеността. Тук темпът на продажбите е започнал да изостава в сравнение с темпа на производството в промишлеността на годишна база (съответно 8.5 и 8.7 на сто за осемте месеца на 2007 година). Това е в съответствие с откроилата се тенденция на намаляване на натоварването на мощностите в този отрасъл (от 75 на сто през октомври м. г. 70 на сто през юли 2007 г.).

Рекордно висок темп на годишна база от 2001 година насам има при инвестициите (29.6 на сто). Висок остава и растежът на индивидуалното потребление на домакинствата (6.8 на сто). През първото полугодие на 2007 година добавената стойност в икономиката расте ускорено (с 8.2 на сто при 6.1 на сто за същия период на м.г.). Растежът на добавената стойност на сектор "индустрия" се ускорява на 9.1 на сто и вече надхвърля растежа в услугите (8.8 на сто) и е най-високият растеж в индустрията за съответните първи полугодия от 1999 година насам. В този сектор най-бързо през второто тримесечие се развива преработващата промишленост, чиято добавената стойност е нараснала реално с 15 на сто (при 14.5 на сто за първото тримесечие).

Във финансовото посредничество ръстът на добавената стойност продължава да надхвърля 40 на сто. Аграрният сектор отбеляза спад с 2.3 на сто на годишна база (при ръст с 2.5 на сто за първото тримесечие и спад с 5.3 на сто за второто тримесечие). Няма основания да се очаква възстановяване на равнището в сектора от предходната година, посочват от ЦИР. Реалният растеж на инвестициите в основен капитал през първото полугодие достигна 29.6 на сто при 16.5 на сто за съответния период на м.г. През второто тримесечие обаче нарастването е вече с около десет процентни пункта по-ниско в сравнение с първото тримесечие (съответно 35.9 и 24.7 на сто за първото и второто тримесечие). Най-много инвестиции се насочват към преработващата промишленост (20.6 на сто през второто тримесечие).

Забелязва се известно задържане на растежа на потреблението, който за първото полугодие на 2007 година е 6 на сто при 6.1 на сто за същия период на 2006 . За второто тримесечие растежът с 5.2 на сто е вече по-бавен в сравнение с растежа през първото (7 на сто) и е по-нисък и от растежа за същия период на м.г. (7.2 на сто).

Последните налични резултати за платежния баланс на страната с останалия свят са за осемте месеца на 2007 година. Дефицитът по текущата сметка нараства на годишна база от 7.5 на 12 на сто от годишния БВП. Над 96 на сто от влошаването на дефицита на текущата сметка (с 1312 млн. евро) се формира от нарастването на дефицита по търговското салдо, както и от намаляването на положителните салда по текущите трансфери и по нетния доход.

Благоприятен е приносът само на салдото по услугите, което за разглеждания период е положително и нараства с 277 млн. евро. Увеличаващият се дефицит на търговския баланс (над 5 млрд. евро CIF/FOB за периода януари-август 2007 г.) е един от основните рискове в макроикономическата ситуация, пише в доклада на ЦИР.

Преките чуждестранни инвестиции за осемте месеца на годината (3.4 млрд. евро), са с 22 на сто повече от същия период на 2006 година. Очаква се този темп да се запази до края на годината и общият годишен обем на чуждите инвестиции да надхвърли 5 млрд. евро. Важно е да се отбележи, че делът на преките чуждестранни инвестиции в недвижими имоти (35 на сто) надвишава този в производството (25 на сто) и финансовото посредничество (20 на сто).

Независимо от опасенията, че глобалната кредитна криза ще засегне сектора на недвижимите имоти и свързаните с него строителство, туризъм и финансови услуги, интересът към този сектор се запазва, тъй като се смята, че капацитетът за получаване на добра възвръщаемост не е изчерпан. Сравнително изгодното съотношение между риска и възвръщаемостта на инвестициите в страната ще продължи да поддържа нейната атрактивност. Условие за задържане равнището на чуждестранните инвестиции ще бъде провеждането на спешна реформа в публичния сектор, твърдят от ЦИР.

За деветте месеца от началото на 2007 година инфлацията в страната е 8.9 на сто спрямо декември м.г. (при 2.5 на сто натрупана инфлация за същия период на 2006 година). В резултат на сравнително рязкото покачване на общото равнище на потребителските цени, регистрирано през юли, август и септември, инфлацията на годишна база се удвои и от 5.6 на сто за юни спрямо същия месец на м.г. достигна 13.1 на сто за септември спрямо септември м.г. (при 5.6 на сто за септември 2006 г. спрямо септември 2005 г.). За цялата 2007 година (декември спрямо декември м.г.) в ЦИР очакват инфлация от 12 на сто (при 6.5 на сто за цялата предходна година), пише в доклада.

Общата безработица намалява на 6.8 на сто за второто тримесечие на 2007 година при 9.0 на сто година назад.Най-значително намалява коефициентът на безработица сред младежите на възраст 15-24 години - от 20.5 на 12.6 на сто.