Растежът на световната икономика през 2012 г. ще бъде 2,5 - 3%
Растежът на световната икономика през 2012 г. ще бъде 2,5 - 3% / снимка: Reuters

Растежът на световната икономика през 2012 година ще бъде между 2,5 и 3 процента. Такива данни се съдържат в доклад, публикуван от японското правителство и цитиран от ИТАР-ТАСС.

Анализаторите са на мнение, че основна заплаха в момента са дълговите проблеми на Европа. Прогнозата сочи, че темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС до края на годината ще отслабне с 2 процента, което може да доведе до съкращаване на износа към европейските страни от други региони на света.

Като отрицателни фактори специалистите изтъкват и негативните тенденции в икономиките на Китай, Индия и други азиатски страни.

Според оценката на японските експерти през 2012 година Китай и Индия ще отбележат растеж на БВП съответно от 8 и 7 процента, за разлика от 9,2 и 7,8 процента през 2011 година, допълва БТА.

За Япония, която в условията на активно потребителско търсене продължава да се възстановява от последиците от миналогодишните земетресение, основно изпитание тази година ще стане високият курс на йената спрямо чуждестранните валути, който намалява печалбата на ориентираните към износа компании и забавя икономическия растеж. В същото време на Токио предстои да намери начин за решаване на проблемите с огромния държавен дълг, възлизащ в момента на 959,95 трилиона йени (12,05 трилиона долара).