Първанов убеждава катарски бизнесмени да инвестират у нас
Първанов убеждава катарски бизнесмени да инвестират у нас / netinfo

Президентът Първанов откри българо-катрски бизнес форум в катарската столица Доха, където е на посещение.

Президентът Първанов предложи на около трийсетината катарски бизнесмени, участващи във форума, сътрудничество в шест области – енергетика, инфраструктурни проекти на Балканите, туризъм, военно-отбранителна промишленост, проучване добив и обработка на метали и нови технологии включително софтуер на управлението. В една от залите на хотел „Четири сезона” на брега на Персийския залив в Доха. Първанов изтъкна 5 причини, за да убеди катарските бизнесмени да инвестират в България - членството в ЕС, добрите отношения със съседите, икономическата и политическата стабилност, атрактивното данъчно законодателство и квалифицираните кадри. По същото време, в съседната зала на хотела, се провежда и катаро-сингапурски бизнес форум.

Търговското салдо между България и Катар е едва около четвърт милион долара годишно, като сделките със сирене или бронежилетки например имат случаен характер.

България няма и уредени отношения в редица области с арабската държава, която е трета по запаси на природен газ в света след Русия и Иран. Част от проблемите ще бъдат преодолени с подписаните договори за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, спогодба за сътрудничество в туризма и меморандум между външните министерства, който да даде възможност за откриване на посолства.

Първанов каза, че с катарския емир Хамад бин Халифа ал Тани, с когото имаше и втора непредвидена среща заради подписването на договорите, се разбрали на всеки три месеца да следят договорките им, включително откриването на директна самолетна връзка.

Българският президент очаква емирът да върне визитата още следващата година.

По-рано сутринта Първанов и съпругата му посетиха „Града на образованието” в покрайнините на Доха, където се срещнаха с една от влиятелните жени на емира шейха Моза, която е и майка на престолонаследника. Българската делегация разгледа част от петте американски частни университета в града на образованието, поканени да обучават арабски младежи след атентатите на 11 септември и затрудненията за пътуването на араби в САЩ.