Пускат имотните декларации на политиците в интернет
Пускат имотните декларации на политиците в интернет / netinfo

От следващата година имотните декларации на политиците ще бъдат публикувани в интернет.

Тези, които не подадат в срок до 30 април нужните документи пред Сметната палата, ще бъдат дадени първи за проверка и ревизия на Националната агенция за приходите. Това стана ясно, след като ръководителите на двете администрации Валери Димитров и Мария Мургина подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие.

Ежегодно до 1 март Сметната палата ще предоставя на Националната агенция за приходите актуализиран списък с лицата, които са длъжни да подават декларации по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Агенцията за приходите, от своя страна, ще предоставя информация за доходите им от предходната година.

До 30 април политиците и висшите държавни чиновници трябва да са подали своите декларации. За неспазването на срока ще се налагат глоби от 1000 до 1500 лева и ще се правят проверки и ревизии на имуществото и доходите.

По закон от 2007 година Сметната палата вече няма да е само събиращ, а и проверяващ орган. По тази причина до края на следващата година всички декларации ще бъдат проверени. Към този момент задължени да ги подават са 7000 души, но от 1 януари броят им ще се увеличи, тъй като към тях ще бъдат добавени и членовете на ръководните и контролните органи на политическите партии, както и ръководителите на Областните административни съдилища.

Проверката за съответствието между декларираните данни ще се прави от служителите на Сметната палата, а на приходната администрация ще извършва ревизии само, когато има разминаване между декларирани пред двете институции доходи и имущество над 10 000 лева.