Протестите в Кърджали продължават, Захариев отмени пресконференцията
Протестите в Кърджали продължават, Захариев отмени пресконференцията / Impact Press Group, архив
Васил Яначков
51831
Васил Яначков
  • Васил Яначков

Протестите на работниците в ОЦК Кърджали продължават и днес. Въпреки че вчера се очакваше да бъде подписан окончателно договорът между Валентин Захариев и новият ръководител на "Горубсо Мадан" Николай Вълканов, като с част от парите от сделката да бъдат платени заплатите на металурзите от Кърджали, все още информация за полагане на подписи няма.

Пред Дарик синдикалистът Васил Яначков заяви, че преговорите между двамата бизнесмени са продължили до късно вечерта.

След като вчера премиерът обяви, че ще се търси нов чуждестранен мениджърски екип, който да оздрави оловно-цинковия комбинат в Кърджали, от КНСБ излязоха с декларация, че настояват за оздравителен план и гарантирани работни места за близо 700 металурзи.

Ето какво каза Васил Яначков пред Дарик: "Ние имаме също тази информация. С господин Захариев не съм говорил сега, но съм говорил с някои от неговите хора. Също имам така информация, че след финализиране на сделката за Горубсо той ще реализира плащане на работниците и че известна част от сумата ще се използва също за обезпечаване на завода, за пускането му в работа.

А тъй като вчера беше предвидено подписване, при Вас пристигнала ли е информация за евентуално такова?

Знам, че до късно снощи, ние пътувахме късно и се чухме с неговите хора – до късно снощи знам, че той с една от банките и с господин Вълканов са работили. Даже ние като се обадихме към 9 часа, те бяха там и работеха".

В интервю за Дарик вчера Валентин Захариев заяви, че около 5 млн. лева от сделката за Горубсо ще отидат за погасяване на задълженията към металурзите от Кърджали и оздравяването на комбината, за да може да бъде пуснат в действие.

В момента Захариев не отговаря на телефона си. Бизнесменът е отменил насрочената за днес пресконференция, на която трябваше да бъде казана "истината за ОЦК Кърджали".