Подобрителите в хляба са естествени съставки, а не изкуствено създадени химични вещества. Това заяви пред Дарик Николай Тапаров, управител на фабрика за производство на хляб. С проверката в нея започна серия от проверки на всички хлебопроизводители в България, които се извършват от агенцията по храните, икономическа полиция и НАП.
При първата проверка в столичен хлебозавод бе открито само едно нарушение, според директора на агенцията по храните Йордан Войнов, като става дума за това, че не би трябвало опаковъчният материал да бъде в контакт с готовата продукция.
Тепърва ще бъде изготвен регистър на хребопроизводителите. Това ще стане докато се изготвят стандартите за трите вида хляб - бял, типов и „Добруджа". Пред Дарик управителят на предприетието Николай Тапаров обясни, че и сега в тези хлябове не се слагат химически подобрители.
„Въпросът в момента е, че вкарвайки понятието подобрител, хората казват какво е това. Това не е химия. Това са естествени неща, които стабилизират въпросното брашно като резултат, стабилизиране на хляба, тъй като има редица показатели, които би трябвало да се наблюдават. Така че за да има хубав хляб, това е нещото, което се случва", коментира Тапаров. Той допълни, че в специалните видове хляб, които няма да бъдат по стандарт, добавките също са естествени.
Заводският хляб има срок на годност по 36 часа. Тя ще бъде същата и без допълнителните съставки, но с тях продуктът има по-добър вкус.