Прогнозират понижаване на лихвите по депозитите в евро и лева
Прогнозират понижаване на лихвите по депозитите в евро и лева / www.sxc.hu
Прогнозират понижаване на лихвите по депозитите в евро и лева
26316
Прогнозират понижаване на лихвите по депозитите в евро и лева
  • Прогнозират понижаване на лихвите по депозитите в евро и лева

До края на годината лихвите по депозитите в евро и в лева ще паднат с 1-1,5%, прогнозира пред Дарик Десислава Николова от "Моите пари". В момента левовите влогове са по-търсени на пазара заради по-добрата доходност.

9-месечните и едногодишните депозити стават все по-търсени за разлика от миналата година, когато акцентът беше върху 3- и 6-месечните влогове, коментира Десислава Николова. Левовите влогове са по-печеливши от евровите. „За срок от да речем шест месеца, ако вложим 5000 лв. и съответно лихвата бъде изплатена на падеж, ще получим 218,75 лв. лихви. В същото време, ако вложим равностойността в евро, отново на падеж бихме получили 109,38 евро, което е приблизително 214 лв.", обясни тя.

В същото време при кредитите, особено ипотечните, еврото е по-подходящата валута, обясни Тихомир Тошев от "КредитЦентър". „В момента лихвите по евровите кредити при ипотеките са между 7,5 и 8,5 процента. При тези в лева са между 9 и 10 процента. Това е доста съществено, за целия период оскъпяването, ако трябва да сведем до една средна месечна вноска от да кажем 600 лв., ако кредитът ви е в евро, вноската ще е 600 лв., а ако е в лева, вноската ще е 680 лв.", обясни Тошев

Спестените пари за покупка на имот е добре да се държат на краткосрочен депозит, докато се намери подходящото жилище, съветват още експертите.

Не е препоръка за вземане на решение!