Продължават дебатите за плоския данък
Продължават дебатите за плоския данък / netinfo

Въвеждането на единен данък върху доходите от 10% от началото на следващата година обсъжда Народното събрание. В проекта на правителството не се предвижда необлагаемия минимум. От ОДС предлагат необлагаем минимум да има и той да бъде 220 лв.

Три проекта за промяна на Закона за данъците върху доходите обсъждат на първо четене депутатите. Основното изменение в проекта на правителството е преминаването от прогресивно към пропорционално данъчно облагане за всички данъкоплатци без значение от размера на дохода.

Ставката при плоския данък за следващата година да е 10 процента и да отпадне необлагаемия минимум, предлага Министерският съвет. Това не среща одобрение не само сред депутатите от опозицията, но и при някои от народните представителите от левицата. Причината е, че въвеждането на плоския данък ще изземе доходи от хората с най-ниски заплати.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че той подкрепя идеята за единен данък, но не по начина, по който е предложена. Той припомни, че миналата година неговата парламентарна група е имала проект за 17-процентен плосък данък, но с необлагаем минимум. Мартин Димитров от ОДС е вносител на законопроект, с който също се предлага пропорционален данък от 10 процента, но и запазване на необлагаемия минимум, който догодина да е 220 лв., а за всяка следваща година да се индексира с процента на инфлацията.

В проекта на правителството се предлага запазване на данъчните облекчения за допълнително доброволно осигуряване и застраховка „Живот”, както и оставането на нормативно признати разходи, но с намален размер. Друго изменение предвижда намаляване от 7 на 5 процента на данъчната ставка за облагането на доходите от дивидент. Третият законопроект, който Народното събрание обсъжда, е на Николай Кънчев, който предлага доходите на моряците, плаващи под чужд флаг, да не се облагат с данък.