Проблем ли са проблемните кредити?
Проблем ли са проблемните кредити? / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Един на всеки шест лева, отпуснати като кредит, е проблемен за събиране: в понеделник БНБ публикува статистика, според която делът на проблемните кредити у нас е нараснал до 16.45% през август 2010 г.

Проблем ли е това? DarikFinance.bg проведе мащабно разследване в търсене на отговора. На вниманието на читателите е последният материал от серията, който ще бъде публикуван в два последователни дни.

Димитър Събев, редактор в DarikFinance.bg, за икономическите и потребителските измерения на проблема "проблемни кредити".

Каквото и да говорят банкерите, да се теглят кредити не е купон, щом взетите назаем пари трябва да се връщат. В някои доста редки случаи с времето задълженията намаляват. Ако политиците изпуснат юздите на инфлацията, длъжниците започват по-често да се усмихват – обезценява се и дългът. Точно това се случи у нас в средата на 90-те години. Доста хора тогава можеха да купят жилище с няколко месечни заплати и мнозина се усетиха навреме.

Има и друга опция за невръщане на дългове, несравнимо по-неприятна – когато човек иска, но не е в състояние да го направи. При загуба на работа, орязване на заплатата или нереализирани очаквания за странични приходи 90 дни минават като миг и кредитът в банковите тефтери започва да се именува „проблемен“. Въпросът е, че личните проблеми на множество неизрядни длъжници могат да прераснат в проблем за икономиката и цялото общество.

Прочетете повече