Превръщат централната баня в София в луксозен спа център
Превръщат централната баня в София в луксозен спа център / снимка: Sofia Photo Agency

Централната минерална баня в София ще бъде отдадена на концесия и превърната в луксозен спа център за срок до 20 години и на годишна цена от минимум 750 хиляди лева. Това решиха след продължителни дебати столичните общински съветници.

Съветниците дълго се чудиха каква да бъде годишната такса срещу която бъдещият концесионер да използва банята като водолечебен център с три ресторанта на негова територия. Според Ивайло Йонков от ДСБ минималната цена за квадратен метър в този район е 36 лева, което приложено за банята означава, че на месец трябва да се вземат минимум 200000 лв. наем или 2,5 млн. лв. за година.

От БСП поискаха гаранции, че районът няма да се превърне в конфликтна точка за трафика, както и че гражданите ще могат да използват чешмичките с минерална вода. Заместник-кметът Ирина Савина каза, че бъдещият концесионер няма право да ползва по-голям дебит, от този, който няма да наруши дебита на чешмите. Това по никакъв начин не може да нъкърни интересите на гражданите или гостите на София, коит ползват чешмичките с минерална вода.

Кметът Бойко Борисов заяви, че е престъпление да се държи общинска собственост, без да се прибират средства от нейната експлоатация и допълни “Има баня и затова тя е била баня, има музей, за който тръгваш, отиваш на музей, не ходиш в банята на музей”.