Предлагат нови мерки за стабилизиране на пенсионната система
Предлагат нови мерки за стабилизиране на пенсионната система / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат нови мерки за стабилизиране на пенсионната система
47525
Предлагат нови мерки за стабилизиране на пенсионната система
  • Предлагат нови мерки за стабилизиране на пенсионната система

От 2013 г. пенсиите да се осъвременяват само с индекса на инфлацията, без да се пресмята нарастването на осигурителния доход - това е едно от предложенията на правителството за стабилизиране на пенсионната система. То беше представено от социалния министър Тотю Младенов след експертна среща, в която участваха единствено представители на бизнеса. Мерките на правителството предвиждат също отменяне на предвижданото досега увеличение на тежестта на всяка година осигурителен стаж за пенсиите, отпуснати до края на 2016 г.

От Българската стопанска камара предлагат въвеждане на лична осигуровка за пенсия на държавните служители, включително за служителите на отбраната и МВР, както и двойно намаляване на размера на лихвата върху натрупани осигурителни задължения на бизнеса към държавата.

Обсъдените мерки и непредставените на срещата предложения на синдикатите ще бъдат разгледани в петък на заседание на съвета за тристранно сътрудничество.

Правителството възнамерява да се откаже от златното правило за осъвременяване на пенсиите, тъй като то работело само в условията на растеж. В момента повечето държави не го прилагат, обясни шефът на НОИ Бисер Петков.

При ситуация на бавен растеж на икономиката или тенденции на рецесия това правило е „прекалено щедро”, свързано със значителни разходи от бюджета на държавното обществено осигуряване, коментира управителят за осигурителния институт.

От друга страна, управляващите ще премахнат и обещаното вдигане на тежестта на всяка година осигурителен стаж във формулата за преизчисляване на старите пенсии, която трябваше да стане 1,2% от 2017 г., но ще се запази в размер на 1,1 на сто, за да се икономисат разходи.

Правителството предлага също преструктуриране на ТЕЛК, с цел решенията за инвалидност да се контролират от НОИ. На дебат се поставят и мерките, предложени от бизнеса, като лична осигуровка за държавните служители и 10-процентова лихва за натрупани осигурителни задължения, която да се изисква и от министерства със закъснели плащания.

Мерките, които бяха заложени в петък чрез законопроекта на бюджета за следващата година, са свързани с вдигане на възрастта за пенсия с една година за всички категории на труд. Социалният министър отново аргументира тази мярка, като каза, че по данни на НОИ ефективната възраст за пенсиониране за трета категория труд за жените е 61 години, а за мъжете 64,2 години.

Вдигането на възрастта за категорийните работници ще се компенсира от пропорционално намаляване на изискването за стаж заради запазената при тях точкова система.