Правителството да подпомогне най-бедните пенсионери и социално слабите
Правителството да подпомогне най-бедните пенсионери и социално слабите / Sofia Photo Agency
Правителството да подпомогне най-бедните пенсионери и социално слабите
41336
Правителството да подпомогне най-бедните пенсионери и социално слабите
  • Правителството да подпомогне най-бедните пенсионери и социално слабите

Правителството трябва да подпомогне най-бедните пенсионери и социално слабите у нас, така председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира идеята на социалния министър Тотю Младенов за еднократна помощ за всички възрастни хора. По думите й разчетите към момента за бюджета не показват възможност за вдигане на пенсиите и доходите на работещите.

„От началото на годината Националният статистически институт (НСИ) отчете инфлация на малката кошница около 4,6 на сто. Макар и цифрата да не е стряскаща, практически тя засяга основни храни и оттам засяга най-бедната част от българското население – българските пенсионери и социално слабите, които не могат да се реализират на пазара на труда и които нямат собствени сили, за да се справят и да намерят допълнителни доходи. Правителството трябва да направи всичко възможно да подпомогне точни тези най-бедни и най-засегнати слоеве“, смята Стоянова.

„Бюджетът на България не може да си позволи поголовно вдигане на доходите на всички пенсионери, още по-малко е в прерогативите на бюджета вдигането на доходите на работещите. Това е в прерогативите на работодателите. Но по отношение на най-засегнатата част от пенсионерите с най-ниските доходи и социално слабите, категорично смятам, че трябва да се намерят пари, за да бъдат компенсирани, макар и частично, за тази инфлация. Поне към днешна дата разчетите не могат да ни покажат, че можем да имаме такова преизпълнение на приходите, че да си позволим да направим компенсация на всички пенсионери или повишение на доходите“, каза още Менда Стоянова.