Построяването на ваканционно селище в Иракли е законно
Построяването на ваканционно селище в Иракли е законно / снимка: Sofia Photo Agency, архив
0

Построяването на ваканционно селище в Иракли е напълно законно, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова в отговор на протестите на природозащитниците по темата. Екоактивистие от гражданска инициатива „Да спасим Иракли" протестират пред сградата на Народното събрание в София. Под надслов „Долу ръцете от Иракли!" еколозите в София и други градове изразят несъгласието си с поредния проект за застрояване на брега. Караджова заяви, че територията, на която е разрешено изграждането на ваканционния комплекс, е напълно урбанизирана, като на общественото обсъждане по темата още през 2010 г. не е имало нито едно възражение.

Междувременно стана ясно, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е разпоредила на Дирекцията на национален строителен контрол (ДНСК) да извърши проверка на извършващите се в момента строителни работи в двата поземлени имота на Иракли, за които има издадени разрешения за строеж. Резултатите от нея ще бъдат обявени незабавно след нейното приключване.

Местността Кладери в Иракли е урбанизирана, като там има стари пионерски лагери и дори действащ паркинг за хиляда автомобила, каза екоминистърът. Инвестиционната процедура за построяването на ваканционно селище е започнала законосъобразно още през 2009 година, когато инвеститорът Емона 2000 ЕООД е внесъл всички необходими документи. „Направено е и обществено обсъждане през октомври 2010 година. Не е постъпило нито едно възражение", напомни екоминистърът.

Независимо от това директорът на регионалната екоинспекция е изискал да се изготви пълен доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със
зоните от Натура 2000. Впоследствие през 2011 година е издал аргументирано и мотивирано становище и решение, с което одобрява предложението на инвеститора, каза Караджова.

Решението е публикуване на уеб страницата на инспекцията, като не е обжалвано и до ден-днешен не е постъпвало възражение от нито една неправителствена организация, от нито един гражданин, каза Караджова.

Още през август 2009 година министър Караджова е издала редица заповеди за обявяване на защитени зони, включително за зона Калиакра е въведена забрана за всякакво строителство, както и за защитена зона Емине, в която е включена забрана за всякакво строителство в землищата на село Обзор и село Емине.

Община Несебър е разработила план за мащабно застрояване, но той е бил върнат, заедно с плановете на Балчик, Бяла, Созопол, Царево и Шабла. Има и пълна забрана да се строи в Камчийски пясъци, отчете още Караджова.

Междувременно в късния следобед еколозите излязоха на протест. Той прерасна в общонационален, обясни за Дарик организаторът му Надежда Максимова от гражданската инициатива „Да спасим Иракли". Тя допълни, че хората в София, Бургас, Варна и Пловдив излизат, за да изразят недоволството си. Гражданите нямат достъп до териториално-устройствените планове, каза още Максимова. „Госпожа Караджова очаква през август всички ние да стоим пред компютъра и да следим сайта на РИОСВ-Бургас. Ние сме граждани, ние не сме неправителствена организация. Тя е контролния орган. Регионалната инспекция издава десетки разрешения за строеж. Как да ги проследим всичките. Как да отидеш на място и да видиш спазват ли се? Защото те на документи може и да имат всички разрешения, но на място стоят буквално на морето на плажа", каза още Максимова. Тя попита ако от екоминистерството нямат достатъчно ресурс за проверки по всяка преписка, защо им се плащат заплатите. От гражданската инициатива се надяват да бъдат чути и да спре да се допуска поголовното застрояване на Черноморието.

По казуса с дюните в Несебър Караджова коментира, че директорът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев не е извършил нарушение. През декември той е получил преписка с искане за промяна на инвестиционното предложение за застрояване, като новото инвестиционно намерение е било в пъти по-малко от старото, одобрено през 2008 година от предишния директор на инспекцията. Тъй като това е урбанизирана територия, Георгиев няма право да започне нова процедура по оценка за въздействие, каза още Караджова. Тя обясни, че няма ресурс експертите от инспекциите да обикалят на място за всяка една преписка, която получават, освен ако няма съмнения за неверни данни. Цялата преписка е подадена в прокуратурата, припомни министърът. Междувременно, от сдружение „Природата за хората" алармираха, че Бойчо Георгиев проверява сам себе си по казуса с дюните в Несебър и настояват за заострено внимание на институциите към дейността му.