Подписаха споразумението за Горубсо, Николай Вълканов е новият инвеститор
Подписаха споразумението за Горубсо, Николай Вълканов е новият инвеститор / снимки: БГНЕС
Обединение „Върба Батанци”АД е новият инвеститор в „Горубсо Мадан”
51707
Обединение „Върба Батанци”АД е новият инвеститор в „Горубсо Мадан”
  • Обединение „Върба Батанци”АД е новият инвеститор в „Горубсо Мадан”

Казусът „Горубсо Мадан” намери своето разрешение - бизнесменът Николай Вълканов поема минодобивното дружество от Валентин Захариев. Споразумение за това беше подписано в Министерството на икономиката тази вечер след продължителни преговори. На срещата присъства и премиерът Бойко Борисов.

Акциите на „Горубсо Мадан” ще бъдат прехвърлени на Обединение „Върба Батанци”АД и „Интертръст Холдинг”АД срещу поемане на задълженията на дружеството. Юридическите детайли по прехвърлянето на концесията на „Горубсо” предстоят да бъдат уточнени от новия министър на икономиката Делян Добрев.

Премиерът обясни, че Валентин Захариев е подписал протокол със 7 точки, чрез който прехвърля задълженията си на Вълканов. „Валентин Захариев прехвърля своите дългове към Николай Вълканов, а той се оправя с банката инвеститор”, заяви Борисов след края на преговорите. „Подписали са ми надлежно”, добави той.

Постигнатото споразумение дава възможността миньорите от Мадан да започнат още от утре да получават заплатите си. Заради липсата им те протестираха 23 дни, заплашиха и с гражданско неподчинение и блокиране на пътища, ако не се намери изход от ситуацията.

По-рано през деня работниците от „Горубсо Мадан” заплашиха с гражданско неподчинение и блокада на пътища, ако казусът със заплатите им не бъде решен.

Премиерът Борисов вече се е обърнал с молба към банките възможно най-скоро да преведат дължимите възнаграждения на работниците. „Надявам се двете банки няма да ми откажат утре да върнат служители на работа, за да могат да препратят парите към картите на работниците. Това ни е уговорката, подписали сме”, обясни той.

„Това е възможно най-добрата развръзка, защото няма да се стигне до прекратяване на концесията. След като бъдат платени заплатите, трябва да бъде направена уговорка за изплащане на осигуровките и да се променят условията на труд, така че хората да могат да се върнат на работа. Хората не просто ще си получат заплатите, но и им е гарантирана работата”, коментира министърът на икономиката Делян Добрев.

Бойко Борисов заяви готовност да посети лично работниците в „Горубсо Мадан” и ОЦК-Кърджали. „Двете предприятия имат изключително светло бъдеще, защото и системите, и технологиите, и машините, които в момента са залог на банката, са най-добрите”, посочи още министър-председателят.

„Изборът на Обединение „Върба Батанци”АД за собственик на „Горубсо Мадан” е много добър вариант”, коментира пред Дарик Пенчо Токмакчиев, председател на Федерация на миньорите. По думите му най-важното е, че служителите ще получат заплатите си. Другият изключително важен момент в приключването на казуса е, че хората ще могат да запазят работата си. Според него и двамата основни участници в обединението КЦМ-Пловдив и „Минстрой” има опит в този бранш и могат да управляват добре дружеството. „Хората не искаха Валентин Захариев, затова тази развръзка е добра”, допълни синдикалистът.

Трима инвеститори бяха проявили интерес към „Горубсо Мадан”. Освен новият собственик на дружеството, преговори се водеха и с „Химимпорт” и Първа инвестиционна банка.

Първа точка от подписаното тази вечер споразумение е, че „Горубсо Мадан” се прехвърля на Обединение „Върба Батанци”АД, което става новият концесионер на мината. Обединението е създадено преди три години и е между „Минстрой холдинг” и „КЦМ-Пловдив”. Така на практика всички задължения на дружеството се прехвърлят на новия му собственик. Обединението към момента държи и концесията над мина „Върба Батанци”.

Николай Вълканов е начело на „Минстрой”, холдингът, който управлява подземния рудник в Златоград за добив на оловно-цинкови руди и открития рудник „Станянци”, където се добиват лигнитни въглища. Като подизпълнител на австрийската фирма Алпине Бау, „Минстрой” участва в изпълнението на Хидроенергиен проект „Цанков камък”.