Подават жалба срещу решението за цената на газа
Подават жалба срещу решението за цената на газа / снимка: Sofia Photo Agency

Най-вероятно в края на следващата седмица в съда ще бъде подадена жалбата срещу решението за увеличаване на цената на природния газ, съобщи председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев в предаването „Седмицата” на Дарик.

Ето какво още каза Прокопиев за Дарик:

В сегашната много тежка идваща към България финансова криза ние всъщност удряме четвъртия двигател на растежа, който не беше ударен от световната криза. Знаете, че основно растежа в България идваше от три сектора: финансови услуги, строителство и недвижими имоти. Те са тежко засегнати от международната криза. Това, което не е засегнато толкова пряко беше индустрията. С 50-процентното увеличение на газа българската конкурентноспособност най-малкото, което може да очакваме, е спад на ръста на износа, което значи по-голям търговски дефицит и инфлация от порядъка по нашата оценка около 3 процента само пряк ефект от тези три процента увеличение, в дългосрочен план доста повече. Г-н Калфин каза, че всички са знаели и очаквали по-високи цени на горивата на световните пазари. Тогава аз питам, защо правителството не е управлявало този договор, защо е допуснало „Булгаргаз” да не хеджира пазарните фактори, от които зависи цената.

Какво трябва да направим?

Най-нормален хедж, който вярно струва пари, но е по-добре да ги платим тези пари и да сме сигурни, че имаме ясна прогнозируемост, по която ще нараства цената, а не да поемаме пазарния шок в пълната му цялост без значение какъв е той. Не е логично българските производители на лекарства, примерно, да носят риска на световния петрол.