Плевнелиев в Катар: Когато инвестираме в АЕЦ Белене, сметките на хората няма да паднат и с 1%
Плевнелиев в Катар: Когато инвестираме в АЕЦ Белене, сметките на хората няма да паднат и с 1% / president.bg, В. Николов
Плевнелиев за кризата в Украйна
70957
Плевнелиев за кризата в Украйна
Плевнелиев: Ако и след три години не сме повишили оборота с Катар, проблемът е в нас
  • Плевнелиев за кризата в Украйна
  • Плевнелиев: Ако и след три години не сме повишили оборота с Катар, проблемът е в нас

Сложната ситуация в Украйна, евентуални затруднения с доставките на природен газ за България и възможностите за енергийна независимост на нашата страна са били част от обсъжданите теми по време на официалната среща на българския президент Росен Плевнелиев с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

"Очакванията са наистина за задълбочаване на кризата. Аз силно се надявам, че ръководството на Русия няма да прекрачи една граница, от която няма да има връщане назад. Нашата обща загриженост е, че в 21 век не би следвало да бъде възможно да се анексира чужда територия. Не би следвало да е възможно руски войски да навлизат с десетки хиляди в една чужда държава и да я анексират. Ако се прекрачи тази граница, ще има непредвидими последствия", каза българският държавен глава.

Росен Плевнелиев изрази увереност, че ще бъде намерено политическо решение за решаване на кризата в Украйна. Той каза, че е стратегически важно да бъдат диверсифицирани енергийните източници на България, както и да се мисли за енергийната ефективност: „Това е единственият начин да паднат сметките на хората с 50 процента. Когато инвестираме в АЕЦ Белене, сметките на хората няма да паднат и с един процент. Когато инвестираме в АЕЦ Белене, ние инвестираме във високотехнологичността на една друга държава".

По време на брифинг с българските журналисти Росен Плевнелиев каза, че цените на електроенергията ще паднат тогава, когато българите имат възможност за избор, а не когато "един министър се упражнява с административно-контролни методи да смъкне цената с 4 или 5 процента за сметка на нашите деца".

На въпрос на Дарик радио дали трябва България да насочи вниманието си към друга страна, ако и след три години стокообменът между България и Катар е толкова нисък, след всички официални визити на български делегации през последните години, президентът отговори: „Не, не трябва, защото този пазар със сигурност ще расте. И то в дългосрочен аспект. Вие виждате, че Катар е държава, която ще бъде домакин на световно първенство по футбол. Това означава милиардни инвестиции, да не говорим за тяхната невероятна амбиция да бъдат регионален лидер в областта на образование, медицина и в много други аспекти. Напротив - ако ние след три години не сме повишили значително оборота, трябва да си кажем, че проблемът е в нас".

В заключение президентът изрази своето удовлетворение, че все пак започва да се забелязва по-широко присъствие на български компании в Катар: "Примерно можем да се похвалим, че три български компании вече имат офиси в Катар и започват да участват успешно в първи проекти. Това са компаниите "Планекс", "Главбулгарстрой" и "Трейс". Български компании вече сертифицираха и първата българска минерална вода "Бачково". Това е голям успех."

Утре приключва официалното посещение на българския държавен глава в Доха.

Днес той имаше срещи с президента на фондация "Катар" шейха Моза бин Насер ал Миснед - най-популярната дама в Катар, майка на настоящия емир и навярно най-добрия посланик на политиките на емирството по света. След това Росен Плевнелиев проведе среща с Н.В. емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. 34-годишният шейх е емир от една година, след като през лятото на 2013-а баща му абдикира.

След официалната среща бяха подписани няколко документа - меморандум за сътрудничество в дипломатическото обучение между България и Катар, споразумение за побратимяване между София и Доха, за обмен на новини между БТА и Катарската новинарска агенция.

Тази вечер има среща с представители на катарския бизнес.