Плановете за данъчни реформи в Гърция предизвикаха недоволство
Плановете за данъчни реформи в Гърция предизвикаха недоволство / снимка: БГНЕС
Синдикати, туроператори и хотелиери в Гърция реагираха остро на намеренията на консервативното правителство да увеличи Данък добавена стойност, съобщават гръцките електронни медии.

Синдикати и работодатели обвиняват кабинета, че вдигането на ДДС ще нанесе сериозен удар върху семейния бюджет и ще доведе до поскъпване на стоки и услуги, застой на пазара, загуби за туризма и до още по-голямо неплащане на данъци.

Всяко увеличаване на този данък ще създаде негативи и ще доведе до стагниране на пазара, ще се отрази на инфлацията и ще натовари още повече социално слабите, предупреждават браншовици.

Въпреки предизборните обещания на управляваща партия на Гърция Нова демокрация за запазване на данъците, финансовото министерство на страната готви дъжд от налози, пишат днешните медии в южната ни съседка.

Целта на данъчната политика на правителството на премиера-консерватор Костас Караманлис е да бъдат увеличени с 6 млрд. евро приходите в бюджета през 2008 г. Икономическият екип на Караманлис се ориентира също и към нарастване с 1-2 на сто на ДДС, който в момента е 19 процента. Решено е също да бъде увеличен и специалният данък върху консумацията на горива и да се увеличат таксите върху цигарите.

Правителството в Атина обмисля радикална данъчна реформа. Кабинетът намали данъка върху печалбата от 35 на 25 на сто, но смята да въведе плоска ставка за данъка върху доходите и печалбите до две години.

Проектът, изготвен от министъра на икономиката и финансите Георгиос Алогоскуфис, предвижда с плосък данък от 25 на сто да бъдат облагани доходите и печалбите от 2006 г. Премиерът й Костас Караманлис подкрепя плана за плосък данък. Излаганите мотиви за въвеждане на този данък са, че с него ще бъде стимулирано икономическото развитие на страната.

В момента ставките за данъка върху доходите са 15, 30 и 40 на сто. Предложението за плосък данък предвижда доходите, които сега се облагат със ставка от 15 на сто, да не се облагат въобще, а тези, които се облагат със ставка от 30 и 40 на сто да се облагат с данък от 25 на сто.