Парното поевтиня в края на отоплителния сезон
Парното поевтиня в края на отоплителния сезон / Дарик архив

В края на отоплителния сезон парното поевтиня с решение на КЕВР. За София намалението е с 5,64 % в сравнение с първото тримесечие на годината.

Около 5% варират цените в Бургас и Варна. Най-ниско намаление има в Пловдив от 0,17 % следвано от 0,53 във Велико Търново.

Десетки столичани на протест срещу топлофикация (СНИМКИ)

Най-високи са пониженията на цените с 9 % в Плевен и ойоло 11 във Враца и Разград.

Намаленията на парното идват в края на отоплителния сезон. По правило спиране на топлоподаването има 3 дни температура над 12 градуса и средносрочна прогноза към затопляне.

Топлофикациите срещу намаляване на добавката за ток

Намалението на тези топлофикации се дължи на намаление на цената на природния газ.

По тази причина намалението на синьото гориво не се отразява в Русе, Перник, Габрово, Сливен и Петрич, защото топлофикациите работят с въглища.

Къде и какви са намаленията съобщава председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. „Цената на топлинната енергия в София намалява с 5,6%, в Пловдив - с 0,17%, в Плевен - с 9,13%, в Бургас - с 4,33%, във Варна - с 4,89%, във Враца - с 11,53%, Разград - 11,32%".

Въпреки намалението на газа с 23 %, ефекта върху топлофикациите е 19. Причината - отново осигуряване на буфер: „Остатъкът до 23,02%, което прави 3,77% е оставено като буфер, защото ние едва в края на юни ще имаме данни за това какви са финансовите резултати на топлофикационните дружества" - добави Иванов.

Друг мотив е сигурност, че увеличение на цената на природния газ нагоре няма да доведе до увеличение на цената на топлинната енергия.