Парламентът прие на първо четене и бюджета на ДОО за догодина
Парламентът прие на първо четене и бюджета на ДОО за догодина / снимка: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене и бюджета на ДОО за догодина
82808
Парламентът прие на първо четене и бюджета на ДОО за догодина
  • Парламентът прие на първо четене и бюджета на ДОО за догодина

Народните представители приеха на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване. Опозицията разкритикува проекта, както и Радан Кънев от Реформаторски блок, който обясни, че въпреки нежеланието си, от блока ще гласуват "за" приемането, с изключение на партийните лидери, които символично гласуваха въздържали се.

Предвиждат замразяване на парите за втората година майчинство

Корнелия Нинова от БСП коментира, че има странности в изявлението на съпредседателя на ПГ на реформаторите, който е разбил от критика бюджета, но въпреки това от блока ще го подкрепят от коалиционни съображения.

Чуйте в звуковия файл какво каза Кънев и Нинова

МВФ: Реформа за инвалидните пенсии е от голямо значение

Сред заложените параметри в бюджета за ДОО за 2016
са увеличение на пенсионната възраст с 2 месеца и увеличаване на минималната пенсия от 157.44 на 161.38 лева, а социалната по старост от 115.15 на 118.03 лева, максималният размер на пенсията - 910 лева, остава същият. Сред залегналите параметри в държавните сметки за 2016-та е нарастване на размера на месечните детски надбавки за едно дете от 35 на 37 лева, за две е 85 лева, за три - 130 лева, и 140 лева за четири деца.

Затягат контрола при отпускане на социални помощи

Заложено е и продължаването на вече предвиденото в средносрочната бюджетна програма увеличение на минималната работна заплата. Тя ще нарасне на 420 лева. Предвидено е увеличаване на минималният месечен размер на осигурителния доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 300 на 330 лева, а размерът на максималния осигурителен доход да остане същият - 2600 лева.