Отпускаме финансова помощ на Армения
Отпускаме финансова помощ на Армения / netinfo

Армения е в списъка на държавите, които още получават помощ от България по линия на ЕС. Това заяви премиерът Сергей Станишев след среща с министър-председателя Серж Саркисян. Станишев е на официално посещение в Ереван.

Като член на Европейския съюз, България има ангажимента да подпомага развиващи се държави. Списъкът на тези страни вече е одобрен от Министерски съвет. Финансовата помощ, която те ще получават е равна на 0,17 % от БВП на страната ни. Средствата ще се дават, след като специално звено в Министерство на външните работи одобри проектите, с които са кандидатствали за тях, каза Станишев. Те трябва да са за модернизация и реформи.

Армения е предложила по тази програма да се финансират дейности в образованието, както и квалификацията на кадри. Премиерът подчерта, че икономическите връзки между двете страни не отговарят на потенциала, с който разполагат. Годишният стокообмен е в размер на около 30 млн. долара.

За активизиране на бизнес контактите между Армения и България в Ереван бе подписано споразумение за създаване на междуправителствена икономическа комисия. Министър-председателят съобщи, че първото й заседание трябва да се проведе до пролетта на следващата година.

Арменски компании ще могат да намерят свои партньори у нас и на бизнес форум, който ще се проведе в София. Предложението за организирането му Сергей Станишев направи пред арменския си колега, който подкрепи идеята.

2008 година ще е година на българската култура в Армения, договориха двамата премиери. В тяхно присъствие бяха подписани пет междуправителствени документа, сред които споразумение за сътрудничество в спорта и селскостопанска програма.