Откриха олово в червила на известни марки
Откриха олово в червила на известни марки / netinfo

В над половината от мострите червила, за които сезираха от американската организация за защита правата на потребителите, е открито олово. Най-високо съдържание на този тежък метал е открито в известните марки червила Cover Girl, L'Oreal и Christian Dior, съобщи Ройтерс.

Кампанията за безопасност на козметиката сезира 33 мостри червила червен цвят на различни производители. Изследванията бяха извършени в лабораторията Санта Фе Спринг, Калифорния, предаде БГНЕС, като се позова на ЛентаРу.

По данни на специалисти в 61 % от изследваните мостри е установено олово с концентрация от 0,03 до 0,65 единици на милион (ppm). Тъй като в САЩ няма ограничения за съдържанието на олово в червилата, Кампанията за безопасност на козметиката прие за основа нормативите за бонбоните, установени от управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата на САЩ. Било е установено, че около една трета от мострите червила съдържат над 0,1 ppm олово, което превишава пределно допустимата концентрация за бонбоните. Хроничната интоксикация от олово поразява кръвта, нервната система, стомашно-чревния тракт и черния дроб. Особено опасно е оловото за бременните и децата. Металът предизвиква безплодие и прекъсване на бременността, посочва Кампанията за безопасност на козметиката.

Авторите на изследването призоваха производителите да преразгледат технологиите за производство на козметика и да започнат да произвеждат червила без олово. Експерти обаче заявиха, че в козметиката оловото се образува по естествен път, а не се добавя при производството.