Орешарски: Таксата за ВЕИ е необходима за оцеляването на НЕК
Орешарски: Таксата за ВЕИ е необходима за оцеляването на НЕК / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Орешарски: Таксата за ВЕИ е необходима за оцеляването на НЕК
69521
Орешарски: Таксата за ВЕИ е необходима за оцеляването на НЕК
  • Орешарски: Таксата за ВЕИ е необходима за оцеляването на НЕК

Въвеждането на такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи е необходимо за оцеляването на Националната електрическа компания. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в отговор на въпрос от бизнеса по време на работна среща. По думите на Орешарски подобна такса е въведена и в други страни от Европейския съюз, при които е имало бум на електрическите централи от този вид. Премиерът припомни, че през 2012 година е имало неконтролируемо присъединяване, но подчерта, че бизнесът сам по себе си не е виновен за това.

Очаква се 20-процентната такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи да донесе 150 млн. лева на хазната.

„Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща. Не искам да развивам други сценарии. Мисля, че оцеляването на НЕК е в интерес на всички участници в енергийната система, без изключения", обясни премиерът.

Бизнесът за пореден път заяви, че новата такса създава неравнопоставеност в бранша, влошава като цяло инвестиционния климат в страната ни и може да доведе до фалити на фирми и загуба на работни места.

„Считаме, че таксата не представлява в никакъв случай по-голяма тежест в сравнение с аналогични такси, въведени в близо половината европейски страни", беше отговорът на Пламен Орешарски.

Според премиера бизнесът не е виновен за необосновано голямото присъединяване на централи през 2012 година.

С бюджета за тази година се въведе 20% такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи. В момента текстовете се оспорват пред Конституционния съд от президента Росен Плевнелиев.