Орешарски: Причината за новия дълг било предходното правителство. Изтъркано клише
Орешарски: Причината за новия дълг било предходното правителство. Изтъркано клише / снимка: БГНЕС, архив

„Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство". Това пише в профила си във фейсбук Пламен Орешарски по повод намеренията на кабинета на премиера Бойко Борисов да вземе нов заем от 16 млрд лева.

Новият дълг щял да раздвижи икономиката - ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж, допълва Орешарски.

Ето и пълния текст от коментара на Орешарски:

„Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели - същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд. лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева.

Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство.

Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки.

Друга теза - новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж. За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен (0.8%).

Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност. Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала.

Правителството завари фискални резерви от 9 млрд. лева - гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година. Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат - тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове..."