Олигарсите средна ръка: естествен подбор
Олигарсите средна ръка: естествен подбор / снимка: EPA/BGNES

Срещата в понеделник на руския президент Дмитрий Медведев с 50-те най-големи руски бизнесмени далеч не беше много весела. Милиардерите в строги костюми, насядали около масата, бяха разтревожени не само за собственото си богатство, но и от вероятността финансовата криза в страната да промени хода на някои от най-големите битки за контрол над корпорации в Русия и да разклати редица от средните по размер компании.

"Някои имена ще изчезнат. Хората ще загубят капиталите си", заяви Рубен Варданян, президент на московската инвестиционна банка Тройка-диалог, участник в срещата, като имаше предвид главно средните компании. "Ще оцелеят само най-приспособимите."

От май досега, когато руските борсови показатели бяха достигнали максимално равнище, акциите на руските фондови пазари загубиха над 680 милиарда долара от стойността си - повече от една трета от брутния вътрешен продукт на страната, след като инвеститори започнаха да "бягат" масово, първо, поради започналата кредитна криза, а после и от страх от нарастващите политически рискове и от конфликта с Грузия през август.

Откритите акционерни дружества на руските бизнесмени милиардери загубиха около 142 милиарда долара, а държавата - 346 милиарда долара, каза Крис Уифър, главен стратег на московската инвестиционна банка "Уралсиб".

Но основната тревога според банкерите е съдбата на по-малко известния среден бизнес в Русия с капитали между 50 милиона и 1 милиард долара. Тези бизнесмени са вземали огромни заеми, за да финансират бизнеса си, главно в областта на търговията на дребно и строителството. Мнозина са привлекли средства за разширяване на бизнеса си под формата на заеми, гарантирани с акции, а в условията на срива на фондовия пазар бяха затрупани от искания да предоставят допълнителни гаранции за сигурността на акциите. "Тези хора са взели много заеми. Ако бъдат събрани заедно, ще се получи финансова пирамида", твърди познавач на пазарите, който пожела да остане анонимен.

Затягането на условията за отпускане на кредити означава, че "тази прослойка от средна ръка, чиято стратегия се определя от достъпа до финанси, е в голяма беда", заяви високопоставен банкер в Москва. "Тези хора, които току-що са получили достъп до средства, виждат как под носа им се затръшва врата и то за много дълго време." За олигарсите от едър калибър, които имат достъп до финанси благодарение на активите си в суровинния сектор, "финансирането не е ключово за същинския им бизнес, но е ключово за плановете им за разширяване на бизнеса", добави той.

Според Варданян редица средно големи компании, особено в сектора на недвижимите имоти и селското стопанство, които финансират дългосрочни проекти с краткосрочни заеми и са вземали кредити, гарантирани с техни акции, могат да бъдат погълнати в една нова вълна на консолидация.

Руските компании и банки трябва да погасяват около 45 милиарда долара във външни дългове до края на годината; банкери и дилъри обаче се затрудняват да отговорят колко общо са заемите, гарантирани с акции на руски компании. Според различни оценки сумата е между 40 и 120 милиарда долара. "Става дума за милиарди и то много. Това е голяма сума", заяви високопоставеният банкер. "Няма олигарх, който да не е взел поне 500 милиона до 1 милиард долара, гарантирани с акции."

Някои банкери казват, че руските банки са се съгласили да отсрочат исканията за допълнителни гаранции на сигурността на акциите, надявайки се, че положението на пазара ще се подобри, но така, според анализаторите, създават риск за бъдещето. През тази година банките увеличиха кредитирането на основата само на краткосрочно финансиране и така създадоха условия за бъдещи диспропорции на ликвидността, твърди Олег Вюгин, председател на Банка МДМ, една от най-големите частни банки в Русия.

Някои големи бизнесмени изглежда да предусетили срива. Сулейман Керимов, който имаше големи пакети акции в Газпром и Сбербанк, получи през лятото около 8 милиарда долара в брой от продажбата на свои активи, включително на своите 74 процента акции в Полиметал, най-големия в Русия производител на сребро, съобщи информиран банкер.

За разлика от него, Олег Дерипаска и Владимир Потанин, двама от най-заможните руснаци, борещи се за контрол върху най-богатата в света компания за добив на никел Норилски никел, изглежда понасят тежък удар от срива на пазара, посочват банкери, след като взеха кредити, гарантирани с акции за милиарди долари, за да финансират битката си за придобиване на контрол.

И към Дерипаска, и към Потанин ще бъдат отправени искания за допълнителни гаранции за над 4 милиарда долара, разкриват запознати със ситуацията, тъй като капиталите им на хартия рязко паднаха (поне в краткосрочна перспектива) и стойността на Норилски никел намаля от пика си през май от 60 милиарда долара на 22 милиарда долара в момента.(БТА)