Обявиха най-добрите работодатели у нас за тази година
Обявиха най-добрите работодатели у нас за тази година / netinfo
Компании от фармацевтичната индустрия, ИТ сектора, финансовите услуги, транспорт и логистика, маркетинг и дистрибуция, строителство и верига ресторанти за бързо обслужване са най-добрите работодатели у нас за тази година. Това показват данните на компанията Hewitt Associates, която за трето поредна година провежда проучване в България. Изследването е проведено в периода април-август, като в него са взели участие 13478 служители от 84 компании. Според класацията в раздел „Малки и средни компании” най-добрят работодател е „АстраЗенека България”, следвана от „Хилти България”, Colliers International, „Телерик”, ТП САНДОЗ Д.Д. за България. При „Големи компании” водач е „Авенди”, следвана от „Макдоналдс България”, „SAP Labs България”, „Ди Ейч Ел Експрес България”, „Ти Би Ай Кредит”.

По време на криза служителите търсят отговори и улавят всяко разминаване в комуникацията, обясняват от Hewitt и допълват, че в периода на изследването само 7% от запитаните служители са се страхували категорично, че ще загубят работата си. Други 7 на сто пък са считали, че може би скоро ще трябва да напуснат. В България увереността на служителите на пазара на труда през последните три години е била рекордно висока за региона: 65 на сто са вярвали, че ще си намерят работа лесно, а още 23 на сто са казвали че с малко усилия, но все пак бързо, ще си намерят хубава работа, допълват от Hewitt.

В периода август – септември близо 15 на сто от топ мениджърите са споделили, че очакват значителни съкращения в следващите една или две години, а една-четвърт от всички попитани очакват по-малко ресурси и съкращения в бюджета, съобщават от кампанията и допълват само месец по-късно възприятията на служителите са променени. На въпрос към работещите в български и мултинационални компании у нас доколко са информирани от работодателя си за това как финансова криза ще се отрази на компанията и доколко очакват тя да се отрази върху работното им място 41 на сто отговарят, че са имат инхормация. При 38 процента отговорът е „не”, 16 процента смятат, че са информирани „в някаква степен”, а 5 процента заявяват, че се информират сами за кризата.

Отчитат се разминавания в някои компании между оценки на топмениджмънта и служители. Повече от 80% от мениджърите считат, че мотивират хората си да оползотворяват максимално уменията и знанията си, че те са възнаградени на база приноса към компанията, че се повишават тези, които допринасят най-много, но само 30 на сто от служителите са съгласни с тези твърдения.

Проучването Най-добрите работодатели се осъществява в 12 страни от региона на Централна и Източна Европа: Австрия, България, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Турция, Украйна и Хърватска. По този начин българските компании имат възможността да се сравняват с други организации в региона. Списъка с Най-добрите работодатели и резултати от проучването за региона ще бъдат публикувани през юни 2009 г.