Обмислят прехвърляне на част от фискалния резерв като депозити в търговски банки
Обмислят прехвърляне на част от фискалния резерв като депозити в търговски банки / снимка: Sofia Photo Agency
Обмислят прехвърляне на част от фискалния резерв като депозити в търговски банки
22655
Обмислят прехвърляне на част от фискалния резерв като депозити в търговски банки
  • Обмислят прехвърляне на част от фискалния резерв като депозити в търговски банки

Прехвърляне на част от общо 8 милиарда лева фискален резерв в БНБ като депозити в търговски банки обмисля финансовото министерство, съобщи ресорният министър Симеон Дянков. С пари, по думите му, може да бъде „закърпена" дупката в здравеопазването. Финансовият министър съобщи още, че до края на годината трябва да бъде решена съдбата на болниците с големи дефицитни задължения.

Резервът на здравната каса в Българската народна банка към момента е малко под 700 млн. лв., но за догодина ще се свие до 150 млн. лв., съобщи Дянков. По думите му обявяването на банкрут на задлъжнелите болници е нежелана мярка. „Според мен не е добре да банкрутират, а просто да се помисли кои от тях могат да останат реално болници, кои от тях могат да се превърнат в хосписи, в заведения за следоперационна дейност и така нататък. По този начин ще паднат с доста средствата, които Здравната каса плаща, защото да се плаща на болница е много по-скъпо, отколкото да се плаща на хоспис", каза министърът.

В подкрепа на здравеопазването държавата може да сложи част от фискалния резерв като депозити в търговски банки. В момента той стои в БНБ на много ниска лихва от около 0,3 процента, каза Дянков. Целият не може да се сложи заради Закона за БНБ, но част ако се сложи примерно в депозити на търговски банки, при да кажем, 5,5 по хайде 2 млрд. лв. или 3 млрд. лв., това си е една сума, която спокойно може да ни закърпи дупката в здравеопазването", изчисли министър Дянков.