Облагат личните доходи с 10% данък
Облагат личните доходи с 10% данък / netinfo

С 10-процентен данък ще се облагат личните доходи на всички от тази година. Промяната в закона влиза в сила от днес. Първите заплати, които ще са обложени с плоската ставка, ще са януарските, които хората ще получат през следващия месец. За да не се понижат месечните възнаграждения на работещите в бюджетната сфера, от 1 януари заплатите до 430 лева ще бъдат компенсирани със сумата, която плоският данък ще им изземе.

С въвеждането на единния данък върху доходите от 10 процента отпада необлагаемият минимум. Така и хората с минимална работна заплата ще плащат налог. От тази година отпада и данъчното облекчение за деца, което родителите ползваха. Премахват се и облекченията за дарение в полза на физически лица. Месечната данъчна основа на хората с намалена трудоспособност с 50 и над 50 процента ще се намалява с 660 лева.

Нормативно признатите разходи за авторските и лицензионни възнаграждения, както и за продажбата на селскостопанска продукция ще са 40 процента от получения доход. Упражняващите свободна професия ще ползват нормативно признати разходи в размер на 25 на сто, а за доходите от наем – 10 процента. С 5 процента ще може да се намалява годишната данъчна основа, ако е направено дарение в полза на здравни и лечебни заведения, детски градини, ясли, читалища, културни институции.

Подаващите годишна данъчна декларация са задължени да правят авансови вноски през годината в размер на 10 процента. Данъкът, с който ще се облага дейността на едноличните търговци през тази година, ще е 15 процента. 5 на сто ще е данъкът върху получения дивидент.