НПО-тата искат по-сериозно присъствие при провеждане на обществени поръчки
НПО-тата искат по-сериозно присъствие при провеждане на обществени поръчки / netinfo

Представители на неправителствени организации подчертаха необходимостта от устойчивост в политиката на държавата, свързана със законодателството и развитие на административния капацитет на органите, които осъществяват надзор и контрол на обществените поръчки. Те изразиха желание за по-осезаемо присъствие на техни представители в хода на провеждането на процедурите с обществено значение.

Бизнесът пък очаква промени не само в действащите правни норми, но и поемането на по-сериозен ангажимент от страна на държавата във връзка с тяхното спазване и правилно прилагане. Това стана ясно по време на среща между работната група, определена да изготви спешни промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с представители на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Асоциация "Прозрачност без граници", Център за изследване на демокрацията, Център за икономическо развитие, Българска стопанска камара, Националното Сдружение на общините в България, Камара на строителите, Център за социални практики. На срещата присъства и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Целта на предлагания Законопроект за изменение и допълнение на ЗОП е да се усъвършенства нормативната уредба по обществени поръчки, с оглед на постигането на по-висока публичност и прозрачност в тази област, да се улеснят субектите в провеждането на процедурите за възлагане на договори и да се подобрят условията за правилното, точно и еднакво прилагане на законодателството, което, като цяло, ще подобри бизнес климата в страната.

Работната група е сформирана със заповед на вицепремиера Меглена Плугчиева. До 5 юни тя трябва да изготви Закон за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки въз основа на получените предложения и проекти от Народното събрание, Сметната палата, министерства и неправителствените организации.

Ръководител на групата е министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, министър на икономиката и енергетиката, а негови заместници са зам.-министърът на финансите Атанас Кънчев и изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова.