Новите пречиствателни станции ще стигнат 50 до края на годината
Новите пречиствателни станции ще стигнат 50 до края на годината / снимка: БГНЕС, архив
Новите пречиствателни станции ще достигнат 50 до края на годината
82903
Новите пречиствателни станции ще достигнат 50 до края на годината
  • Новите пречиствателни станции ще достигнат 50 до края на годината

До края на годината България ще разполага с 50 нови пречиствателни станции. Това стана ясно от думите на екоминистъра Ивелина Василева по време на конференцията Оперативна програма „Околна среда" и Програма за развитие на селските райони „В преход към новия оперативен период. По повод работата на ведомството по ВиК реформата, Василева посочи, че 70% от средствата по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013" са насочени към реализацията на водни проекти, а от новата програма близо 2,3 млрд. лева ще бъдат за сектор „води".

По ОП „Околна среда", която разполага с близо 3.5 млрд. лв. бюджет, 70 на сто се насочват към подпомагане развитието на ВиК-инфраструктурата. До този момент разплащанията по оперативната програма са в размер на 3.372 млрд. лв. Вече надхвърлихме 100 процента по бюджета на програмата, без да отчитаме авансовите плащания, каза Василева. В сектор „Води" са изплатени 2.436 млн. лв. Изградени и реконструирани са 44 пречиствателни станции в цялата страна. До края на годината ще бъдат завършени още 6 пречиствателни станции - Белене, Ботевград, Бяла (Русенско), Исперих, Силистра, бургаския квартал „Банево".

Остават още осем пречиствателни станции, чието изграждане ще бъде финансирано през новия програмен период. Те ще са в Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол.