Най-тежки последствия заради новия дълг щели да понесат присъдружните на ГЕРБ партии
Най-тежки последствия заради новия дълг щели да понесат присъдружните на ГЕРБ партии / снимка: БГНЕС

Хубаво е българите да знаят имената на всички депутати, гласували „за" новия дълг, защото техният вот е срещу това да има реформи в страната. Коментарът е на експертът по политически ПР Арман Бабикян. В ефира на Дарик той определи като комична манипулация опитът да се обясни 16-милиардния заем само като комуникационен проблем.

„Не защото няма комуникационен проблем, а защото бе направен убедителен опит да се обясни, че всъщност само това е проблемът; че няма политически проблем, че няма финансов проблем. Чухме малоумия, които противоречат на изказани становища от управляващите, че защото сега много изгодно и на ниска лихва ще вземем пари, ще се появи разлика и видите ли тази разлика да вземем да я похарчим за детски площадки и градинки. Предложенията валят от всякъде и са в тотално различни посоки", каза Бабикян. Той се позова на думи на икономическия министър Божидар Лукраски, според когото изтеглим ли дълг, ще намалее междуфирмената задлъжнялост. „Ето че всеки има различни идеи. Това е като подаръците за Коледа - никой не знае какви ще са подаръците, но знае, че ще ги има и се надява на собственото си камионче или кукла", каза той.

По думите на Бабикян най-голям риск ще поемат малките присъдружни партньори в управлението, които „имат малко и лесно могат да го изгубят". Формално изглежда, че големият риск е за ГЕРБ, но реално най-тежки последствия ще понесат тези, които проглушиха ушите ни, че много настояват в България непременно да се проведат реформи, каза ПР експертът. „Ако трябва да се пошегувам, не стана ясно как са избрани четирите банки, които ще обслужват този дълг, но най-вероятно още по-голяма загадка ще бъде как са търгувани депутатските банки. Имената ще се научат, хубаво е да се знаят, защото всъщност това са имената на хората, които са гласували със за срещу това да има реформи в България", каза Бабикян.