Над 6000 гръцки компании са регистрирани в България
Над 6000 гръцки компании са регистрирани в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Над 6000 гръцки компании са регистрирани в България
56711
Над 6000 гръцки компании са регистрирани в България
  • Над 6000 гръцки компании са регистрирани в България

Около 6000 гръцки компании са се регистрирали в България заради кризата, заяви кметът на Солун Янис Бутарис. Безработицата в Гърция е 25 процента, а при младите хора достига до 40 на сто. Бутарис призна, че се наложило да намали разходите на общината с около 30 на сто, а държавната субсидия е намалена наполовина.

Пред Дарик кметът на втория по големина град в Гърция обаче коментира, че чуждите инвестиции са шанс за страната му, но те ще бъдат подбирани внимателно и със сигурност няма да бъдат допуснати инвеститори, чиито проекти застрашават околната среда.

„Заради кризата ние орязахме всички разходи, които не са напълно необходими. Това означава, че ние трябва да имаме бизнес план за следващите няколко години. Но не сме сигурно откъде ще дойдат парите. Затова ние имаме план, но трябва да можем да го променим, ако се окаже, че нямаме пари. По тази причина не мога да посоча точни цифри", каза солунският кмет. По думите му приоритет номер едно за града е системата за събиране. Той посочи също така, че второто нещо е частната инициатива. По думите му най-голямата инициатива, която би трябвало да бъде осъществена в следващите няколко години, е в рециклирането на отпадъци за получаване на енергия. Според Бутарис трябва да се подобри системата за паркиране в северния гръцки град и да се обособят големи улици и дори цели квартали без автомобили.

По мнението на Бутарис сред причините българи да продължават да живеят в Гърция и да не се прибират в родината въпреки кризата, са семейството или бизнесът, възможностите да се намери по-добра работа или условията за бизнес са по-добри. „Имайте предвид, че повече 6000 гръцки компании са регистрирани в България. Сега ние сме под един чадър, тоест и двете страни сме членове на Европейския съюз и Алианса, така че можем да пътуваме и да се движим свободно", каза кметът на Солун.

Янис Бутарис бе у нас, за да представи културната програма на Солун за 2013 г. и 2014 г. Кметът на Солун допълни, че общината вече ще разчита на млади изпълнители, защото не може да си позволи да покани световно известни артисти.