Млечните продукти няма да поскъпват повече
Млечните продукти няма да поскъпват повече / снимка: Sofia Photo Agency

Млякото и млечните продукти няма повече да поскъпват. Това заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Днес той и други представители на млечния сектор се срещнаха с министъра на икономиката Петър Димитров. Според бизнеса от този бранш средното увеличение на цените при млечните храни до сега е около 30 процента.

В световен мащаб поскъпването при прясното и сухото мляко за тази година е двойно. Това е една от основните причини цените на тези продукти да се вдигнат и у нас. Това са обяснили производителите пред икономическия министър. На срещата е договорено Националната агенция за приходите и комисията по търговия и защита на потребителите да започнат съвместни проверки по основните хранителни вериги. Целта е да се види кои са основните причини за поскъпването.

Според бизнеса голямо влияние върху ръста на цените има сивият сектор. Само в млечната промишленост той е над 60 процента. Борбата с тези спекуланти, които поддържат по-ниски цени, тъй като не плащат данъци може да се води само с по-голям контрол от страна на държавата, каза министър Петър Димитров. Той заяви, че не може да се мисли за въвеждане на диференцирани ставки по ДДС за храните. Производителите на мляко и млечни продукти са поискали от министерството съдействие при контрола върху качеството на предлаганите на пазара стоки. Причината е, че в момента в магазините у нас се продава по-евтин кашкавал, който е внос от Гърция. Той е произведен от растителна суровина, а не от мляко. От млечния бранш предлагат да се разработят минимални стандарти за мандрите и да се направи система за изкупуване на млякото.

До един месец ще се набележи каква ще е промяната в сектора, както и кои закони ще бъдат променени, за да може държавата да се намесва на пазара при необходимост, каза министър Петър Димитров. Той и работодателите са обсъдили и проблема с недостига на работна ръка. Заедно с Министерството на външните работи ще се търси вариант за привличането на работници от чужбина.