Младенов: Без спекулации, няма да допуснем налагане на данъци отвън!
Младенов: Без спекулации, няма да допуснем налагане на данъци отвън! / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Младенов: Без спекулации, няма да допуснем налагане на данъци отвън!
48086
Младенов: Без спекулации, няма да допуснем налагане на данъци отвън!
Младенов: Без спекулации, няма да допуснем налагане на данъци отвън!
  • Младенов: Без спекулации, няма да допуснем налагане на данъци отвън!
  • Младенов: Без спекулации, няма да допуснем налагане на данъци отвън!

Българската позиция за кризата в еврозоната ще бъде формирана окончателно след консултации с парламента, това увери външният министър Николай Младенов, който вместо премиера Бойко Борисов беше изслушан в Народното събрание по темата. Цялата опозиция, без РЗС, поиска министър-председателят да говори от трибуната по въпроса, но мнозинството не прие това предложение.

Външният министър призова да не се създават излишни страхове у българите. Докато това правителство е на власт, то няма да се съгласи да отстъпи националния си суверенитет и някой друг, освен парламента, да определя данъците у нас, категоричен беше той. България не е създала кризата в еврозоната, нито е страната, която ще я извади от нея, посочи Младенов.

„Държави от еврозоната и други държави - и тук искам ясно да отбележа - без България ще обмислят и потвърдят в рамките на следващите десет дни предоставянето на допълнителни ресурси на МВФ в размер до 200 млрд. евро под формата на двустранни заеми, за да се гарантира, че МВФ разполага с необходимите ресурси за справяне с кризата", каза Младенов. Той допълни, че България не е договаряща се страна по европейския механизъм за стабилност, който е валиден само за държавите от еврозоната. Младенов е категоричен, че България не е поемала ангажименти и за доброволен финансов принос към този механизъм. „България няма задължения и не възнамерява да предоставя допълнителни финансови ресурси на МВФ", отсече от парламентарната трибуна външният министър.

Той припомни, че втората тема, която е била дискутирана и предизвиква най-силен обществен интерес и в България, е така нареченият нов фискален пакт. В него на този етап се предвижда въвеждането на ново фискално правило, съгласно което държавните бюджети на всички страни членки в ЕС и тези, които се присъединят към този фискален пакт, следва да бъдат балансирани или с дефицит до три процента. Това правило следва да бъде въведено в националните правни системи на държавите членки на конституционно равнище, каза Младенов.

„Искам да разсея съмненията, които се създават от някои политически сили в българското общество, че има някакъв начин, по който от Брюксел или отвън на България да й бъдат наложени данъци, с които не е съгласна", каза Младенов. Той обясни, че Лисабонският договор е ясен и категоричен: данъчната политика е обект само на националните правителства.

Левицата определи дискусията като закъсняла и несериозна, Синята коалиция пък поиска в свой документ кабинетът да разпише позициите, с които влиза в разговорите по новия фискален пакт на ЕС.

„Не можем да мълчим като риби и да не казваме очевидните си притеснения и тревоги във връзка с това, което се решава. С голямо самочувствие българската страна участва в тези преговори, което е хубаво", каза лидерът на ДСБ Иван Костов. Той допълни, че българската страна трябва да е абсолютно наясно, че нашето правителство няма нито един инструмент, с който да повлияе на решаването на дълговия проблем в Европа, нито има инструмент да стабилизира Европа. „Друг е големият проблем на българското правителство: как да бъде спасен българският лев, как да бъде стабилизиран валутният борд на страната в случай че Европа сериозно продължи да се разклаща", обясни тъмносиният лидер.

Меглена Плугчиева от БСП каза от трибуната, че споделя мнението на Костов и трябва да е ясно къде е българската позиция и доколко са защитени и българските интереси.

Министърът на външните работи помоли народните представители да не спекулират с тези теми, да не създават излишни страхове у българския народ, необосновани притеснения за неща, които няма да се случат. „Това правителство, докато е на власт, това мнозинство докато е в Народното събрание, няма да се съгласи да отстъпим националния си суверенитет за това някой друг освен българското Народно събрание да определя данъците в България. Всеки опит да се каже, че трябва да се разпусне по някакъв начин коланът, да се отвори кесията за харчене, ще ни доведе до ситуация, от която няма да може да се спасим и в сравнение с която 1996 година ще ни изглежда като бегъл спомен", каза Младенов.

Той допълни, че българското правителство няма намерение, няма желание, няма да отнеме права на българския парламент да взема решения по важните за страната ни въпроси. „България не е страната, създала кризата в еврозоната и Европа, не е и страната, която ще я извади от тази криза", каза още външният министър.