Кулишев уволнил 4-ма служители откакто е директор на митниците
Кулишев уволнил 4-ма служители откакто е директор на митниците / снимка: Sofia Photo Agency

Четирима са уволнените митнически служители от новия директор на Агенция „Митници" Христо Кулишев след встъпването му в длъжност на 1 юни тази година. От началото на година уволнените митничари са 10 човека. Това съобщи Кулишев на среща с журналисти, на която отчете дейността на митническата агенция за първите 9 месеца на 2008-ма година.

Два случая са подадени на от Агенция „Митници” към прокуратурата за установяване на нарушения на митнически служители, съобщи Христо Кулишев. Общо 4-ма са уволнените митничари, а други 19 са преназначени на различен пост, обясни директорът на агенцията.

„Очаквам да получа оставките, за които помолих на заместник-началника на Митница „Калотина” и на директора на Дирекция „Митническо разузнаване и разследване” в агенцията, но те в момента са в отпуск”, съобщи Кулишев.

Кулишев съобщи още, че по молба на митническото ведомство се извършват проверки в Националната агенция за приходите на всички митничари, чийто имоти по стойност надвишават доходите им.

„Списъкът от миналата година, който ми върна наскоро госпожа Мургина, беше от 52 души, от които за двама още не е приключила проверката”, допълни Кулишев.

С 20 процента повече приходи от акцизи е събрала Агенция „Митници" за периода януари – август тази година спрямо същия период на миналата година или 433 милиона лева повече, отчете Христо Кулишев. Най-голям ръст има при високо алкохолните напитки, където са събрани с 32 милиона лева повече от осеммесечието на миналата година. За първите 9 месеца на година Агенцията е внесла в държавния бюджет 6,266 милиарда лева, което по думите на директорът й е с 279 милиона лева повече от предвиденото.

Кулишев съобщи, че обсъжда с Министерството на финансите по-честа смяна на бандеролите върху цигарите и алкохолните напитки. Той обаче не уточни какъв период на смяна е предложил на финансовия министър. Христо Кулишев обясни само, че не може да се очаква това да се случва много често, например на всеки два месеца.