Кризата ще засегне и Югоизточна Европа
Кризата ще засегне и Югоизточна Европа / Sofia Photo Agency, архив
Кризата ще засегне и Югоизточна Европа
47380
Кризата ще засегне и Югоизточна Европа
  • Кризата ще засегне и Югоизточна Европа

Кризата ще засегне и Югоизточна Европа – за това предупреди представителят на Световната банка у нас Маркус Репник при откриването на конференцията за региона, организирана от Българския икономически форум. Според Световната банка за 2011 г. растежът за региона ще бъде 3%, а за Европейския съюз – 1.5 на сто. Трябва да се вземе под внимание обаче, че основният икономически растеж ще дойде от Турция, а не от страните членки в Югоизточна Европа.

От своя страна ръководителят на представителството на ЕС у нас Зинаида Златанова подчерта, че предстоят сериозните предизвикателства и инвестициите в инфраструктурата и иновациите ще бъдат ключови за растежа не само в ЕС, но и за страните, които все още не са в общността.

„За съжаление икономическата прогноза на Европейската комисия – есен 2011 година се очаква сериозно икономическо забавяне. Въпреки това постигането на съществен растеж в Европа не е невъзможно. Макар че това няма да се случи веднага и по някакъв магичен или мистериозен начин, трябват условия за насърчаване на растежа. Може още повече да либерализираме услугите, при това не само в ЕС, а и в сътрудничество и в съвместни действия с нашите партньори от Югоизточна Европа. В тези турболентни времена, както е и името на форума, ние се нуждаем от една Европа, която поема своите отговорности. Една влиятелна Европа, на вече може да кажем скоро 28 държави, да поздравим Хърватия за приключване на преговорите за присъединяване. Това е Европа, която продължава да показва пътя напред в различни сфери, насърчава инвестициите, иновациите и развитието на инфраструктурните мрежи, и не на последно място Европа, очертала европейските перспективи на страните от своя Югоизток", каза още Зинаида Златанова при откриване на форума.
 
В него ще вземат участие много представители на бизнеса и на изпълнителната власт. По традиция Дарик радио е медиен партньор на конференцията.