Китай вероятно няма да подкрепи петролно ембарго срещу Иран
Китай вероятно няма да подкрепи петролно ембарго срещу Иран / снимка: БГНЕС, архив

Китай и САЩ постигнаха съгласие по икономическите теми през първия ден от визитата на американския министър на финансите Тимъти Гайтнър, но не и по въпроса за налагането на санкции върху петролния сектор на Иран, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Във вторник вечерта Гайтнър имаше среща с китайския вицепремиер Ван Цзишан. Двамата обещаха да си сътрудничат с цел стимулиране на възстановяването на глобалната икономика.

По-късно Гайтнър ще има срещи с президента и премиера на Китай - Ху Цзинтао и Вън Цзябяо. Очаква се пред тях той да повдигне въпроса за евентуално петролно ембарго над Иран.

Но според китайския всекидневник "Чайна дейли" Пекин ще се противопостави на идеята, защото Китай купува около 20 процента от иранския суров петрол и не може да намери така лесно алтернативни енергийни източници.

Освен това Пекин смята, че заплахите за нови санкции или за използване на военна сила винаги стоят на последно място в списъка на средствата за разрешаване на кризи като тази с иранската ядрена програма.