Китай ще внася тютюневи листа от България
98135
Китай ще внася тютюневи листа от България
  • Китай ще внася тютюневи листа от България
Китай ще внесе от България до 10 млн. тона сушени тютюневи листа. Това стана ясно от изявленията на лидерите на двете държави Бойко Борисов и Ли Къцян.
 
По време на форума "16+1" в София беше договорено и създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.
 
Договориха създаване на глобален център за партньорство в рамките на формата „16+1“

Неведнъж българският премиер е изразявал желанието си за внос на над 100 млн. тона продукти за производството на тютюневи изделия, защото от това зависи поминъкът на много хора, заяви председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и добави, че е мислил много как това ще се отрази на Китай.
 

БГНЕС


"Ние се разбрахме за внос на до 10 млн. тона сушени тютюневи листа. Можем да предприемем нов тип обработка. Това няма да наруши досегашния баланс на пазара на тютюневи изделия в Китай. Така че, ние ще се радваме да можем да отговорим на вашите потребности. Ще го разглеждане и като развитие на нашия пазар", заяви Къцян.
 
Бойко Борисов: Форматът „16+1“ цели укрепването на Европа

Предложението на Борисов е свързано с проблемите у нас, свързани с изкупуването и дотирането на тютюна.

БГНЕС


"Знаете колко проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и именно затова многократно сме говорили дори, ако трябва те да дадат свои сортове, които българските производители отглеждат, особено в смесените райони, и да направим така, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, за да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова казва премиерът Къцян, че това е политическо решение, за да се подпомогне това производство", коментира Борисов.
 

БГНЕС

Ето какво важно се договориха Бойко Борисов и китайският му колега Ли Къцян

Доброто сътрудничество ще доведе до увеличаване на туристите от Китай в България и обратното. Тези от Китай ще са повече заради голямото население, но ние не искаме да има реципрочност, посочи Ли Къцян.
 
Той отправи покана към Европейската банка за възстановяване и развитие, организации от структурата на Световната банка и други международни организации да се включат в многостранното сътрудничество между две, три, четири и повече страни, защото по думите му, това ще допринесе за глобалния мир и стабилност.