Кабинетът обсъжда промени в Закона за туризма
Кабинетът обсъжда промени в Закона за туризма / снимка: Sofia Photo Agency

Националният съвет по туризъм да бъде държавно-обществен консултативен и координационен орган към министъра на икономиката, енергетиката и туризма, предвиждат предлаганите изменения в Закона за туризма, които се очаква да одобри Министерски съвет. Предлага се към него да бъдат и експертните комисии по регистрация на туроператори и туристически агенти и по категоризация на туристическите обекти.

Предвижда се закриване на Държавната агенция по туризъм (ДАТ). С преходните и заключителните разпоредби на закона предстои да се изменят и законите за устройство на Черноморското крайбрежие, за здравето и за хазарта. В тях навсякъде думите "председател на ДАТ" ще се заменят с "министър на икономиката, енергетиката и туризма".

Очаква се на редовното си заседание кабинетът да оттегли внесения в парламента законопроект за промени в Закона за пощенските услуги. Предложението е свързано с необходимостта предлаганите изменения и допълнения да бъдат съобразени с преминаване на IT технологиите и съобщенията към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

С подготовката на новите предложения ще бъде направена внимателна и задълбочена преценка на начина, по който предвижданите промени в нормативната уредба отразяват препоръките на Европейската комисия.