Изготвят ответен доклад за пазара на превози
Изготвят ответен доклад за пазара на превози / netinfo

В срок от една седмица автомобилният бранш ще изготви позиция по доклада на транспортното министерство, според който няма нужда от обявяване на криза на пазара на превози в България. Това са се договорили лидерите на браншовите транспортни организации с транспортния министър Петър Мутафчиев и заместник-министърът на финансите Кирил Желев.

Полудоволни излязоха от срещата си с транспортния министър представителите на автомобилния бранш. Засега е ясно, че няма да има протести на превозвачи в следващите седем дни.

Петър Мутафчиев бе категоричен, че криза на пазара няма да бъде обявена. Двете страни са се разбрали държавата предприеме конкретни мерки в борбата със сивия сектор в бранша. Ще бъде създадена съвместна работна група с експерти от Държавната автомобилна инспекция и Министерството на вътрешните работи, за да се проверяват всички камиони по българските пътища, съобщи Петър Мутафчиев. Договорено е и въвеждането на ограничителни мерки за влизащите в България камиони от страни извън Европейския съюз.

Ако се предприемат промени в Закона за митниците и в Закона за акцизите, превозвачите от съседна Турция например ще трябва да влизат в България само с 200 литра гориво в камионите си.

Това ще осигури равнопоставеност на българските превозвачи на пазара, обясни Миролюб Столарски, председател на транспортната конфедерация. По думите му обаче браншът не е получил отговор как да се справи с високите цени на горивата. Превозвачите са се договорили с Мутафчиев да си изготвят собствен анализ на пазара, който да покаже дали има нужда от обявяване на криза на пазара.

Петър Мутафчиев съобщи още, че на следващото заседание на Министерски съвет ще внесе доклад за ситуацията в автомобилния бранш.