Изгледите за дефолт на Гърция се увеличават
Изгледите за дефолт на Гърция се увеличават / Thinkstock/Getty Images

Отчаяните преговори за излизане от безизходицата между Гърция и международните й кредитори се провалиха, след като представители на Европейския съюз отхвърлиха поредния пакет за реформи на Атина като непълен, увеличавайки изгледите за излизане на Гърция от еврозоната, пише британският в. "Гардиън".

Преговорите, определяни като последен опит за уреждане на различията между гръцкото правителство и институциите, поддържащи Гърция да не се срине финансово, бяха прекъснати след по-малко от час в Брюксел. Европейската комисия обяви, че те ще бъдат подновени, когато финансовите министри на страните от еврозоната се съберат в четвъртък в Люксембург. Срещата може да бъде решаваща за определяне на съдбата на затъналата в дългове Гърция, изтъква изданието.

МВФ: Споразумение за Гърция изисква трудни решения от всички страни

Провалът на преговорите е най-ясният знак досега, че различията между двете страни са може би твърде големи, за да бъдат изгладени, а това увеличава вероятността Гърция да не успее да си осигури необходимата й спасителна помощ от 7,2 милиарда евро, за да избегне дефолт, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

Без одобрението на трите институции - ЕК, МВФ и Европейската централна банка - няма особени изгледи за благоприятно споразумение в четвъртък, което засилва перспективите преговарящите от еврозоната да прибегнат до стратегията "или това, или нищо", приложена за Кипър преди две години. Тогава представител на ЕЦБ предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение, ще се наложи да бъде спряно цялото спешно финансиране на кипърските банки, което по същество означаваше да бъде оставена финансовата система на страната да се срине. През последната седмица ЕЦБ е подложена на натиск да заеме същата позиция по отношение на Гърция, посочва изданието.

В знак за това колко много се разминават позициите германският вицеканцлер Зигмар Габриел - лидер на социалдемократите, които отдавна са разглеждани като по-склонна към помирение политическа сила, написа статия за германския в. "Билд", в която предупреди, че в Германия търпението към Гърция се изчерпва.

След провала на преговорите отново надвисва значителна опасност от фалит на Гърция, коментира ситуацията германският в. "Велт".

Провалът на преговорите става само около половин месец преди решаващо плащане, което Гърция трябва да направи по своя дълг, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Гърция е подложена на все по-голям натиск да постигне споразумение. На 30 юни тя трябва да внесе 1,6 милиарда евро в МВФ. По думите на висши гръцки финансови служители до края на месеца Атина трябва да осигури 1,2 милиарда евро за пенсии и заплати на работещите в държавния сектор, посочва американското издание.

Източник: БТА