Издръжката за живот расте, стигна 2253 лева за семейство с две деца
Издръжката за живот расте, стигна 2253 лева за семейство с две деца / снимка: БГНЕС
Издръжката за живот расте, стигна 2253 лева за семейство с две деца
79531
Издръжката за живот расте, стигна 2253 лева за семейство с две деца
  • Издръжката за живот расте, стигна 2253 лева за семейство с две деца

За да покрива задължителните си месечни разходи, едно четиричленно домакинство у нас трябва да разполага с 2253 лева - това показва редовното наблюдение на КНСБ на потребителските цени и издръжката на живот за първото тримесечие на тази година. Издръжката е поскъпнала с 0.5 процента или в сравнение с предишните три месеца. Най-съществено през този период са поскъпнали зеленчуците, като марулята, чиято цена се е увеличила с близо 50 процента на годишна база.

През първите три месеца на годината най-скъпите продукти в потребителската кошница на българина са марулята, краставиците, репичките, зелето, както и някои плодове. За сметка на това по-евтини спрямо края на миналата година са месото, млякото и сладките изделия.

Колкото до доходите на хората, от КНСБ отчитат увеличаване на броя на хората, които работят за минималната заплата от 360 лева. В областите Монтана, Видин и Търговище работещите на минимална заплата са над 20 процента от всички наети, обясни синдикалистът Виолета Иванова. Тя посочи и една положителна тенденция: в Търговище безработните са намалели с 4.3 процентни пункта, в Монтана с 0.4 процентни пункта. Тези данни са индикации да считаме, че минималната заплата няма пряка връзка с увеличението на броя на хората без работа, отбеляза Иванова.

С доход до 360 лева на човек от домакинството живеят над половината от домакинствата у нас или около 3.8 милиона души, показват данните от изследването. Техният брой обаче е намалял спрямо същия период на миналата година - с около 159 хиляди души. От друга страна се увеличава броят на хората, които живеят с доход между 360 и 563 лева, колкото е издръжката на живот, както и на домакинствата с доход над месечната издръжка.