Инвеститорите имат доверие на България, твърди Чобанов
Инвеститорите имат доверие на България, твърди Чобанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българската общественост е наясно, че държавата стои зад банковия сектор и го подкрепя с всички възможни ресурси. Одобрената от Европейската комисия държавна помощ даде възможност да осигурим незабавна ликвидност на застрашената от атаки банка в случай на необходимост.

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за CNBC, съобщиха от Министерството на финансите. „Хората осъзнават, че това е криминално деяние и няма нищо общо с фундамента на системата”, подчерта Петър Чобанов.

Министърът на финансите опроверга опасенията за нова банкова атака, като основание за това дава успехът на последната емисия външен дълг, която беше пласирана на международните капиталови пазари.

„Добрата цена на облигациите, ниската доходност, спредът спрямо осреднения лихвен суап и спрямо германските федерални облигации показват, че международната инвеститорска общност има доверие в България”, коментира той.

Министър Чобанов разкри още, че по време на разговорите си с тях е станало ясно, че пазарът е възприел неотдавнашната ситуация като „шум”. Според него силните макроикономически и фискални показатели също са много важни за инвеститорите и те ще продължават да проявяват интерес към България.