Има тенденция за подобряване финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор
Има тенденция за подобряване финансовото състояние на дружествата в енергийния сектор / снимка: Guliver/Getty Images

Налице е известна тенденция за подобряване на финансовото състояние на дружествата в енергийния ни сектор. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на форум за развитието на българската енергетика в столичния "Парк хотел Витоша", цитирайки съпоставка на резултатите им към 30 септември 2015 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Към края на септември 2014 г. загубите на НЕК са 324 млн. лева, а към края на септември т.г. - 218 млн. лева, посочи министър Петкова. По думите й това показва, че мерките, предприети от правителството, от парламента и от Комисията за енергийно и водно регулиране започват да дават своите положителни резултати.

Затова промените в Закона за енергетиката бяха много важна стъпка за стабилизирането на българския енергиен сектор, добави енергийният министър.

Тя очерта основните приоритети в сектора финансово стабилизиране на сектора, сигурност на доставките чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, пълна либерализация на електроенергийния пазар, защитата на българските потребители и развитие на местния добив.

Те са важни за пазарното развитие на българската енергетика, отбеляза Теменужка Петкова.