Има големи резерви в несъбраните осигуровки и данъци, смята Христосков
Има големи резерви в несъбраните осигуровки и данъци, смята Христосков / снимка: БГНЕС
Христосков: Полезният ход сега е подобряването на събираемостта на данъци и осигуровки
69258
Христосков: Полезният ход сега е подобряването на събираемостта на данъци и осигуровки
  • Христосков: Полезният ход сега е подобряването на събираемостта на данъци и осигуровки

През тази година ще се почувства лек икономически растеж, но за съжаление той няма да създава нови работни места, като безработицата официално ще бъде както и през миналата година около 13 на сто, а неофициалната 20 или малко над 20 на сто. Това коментира в интервю за Дарик бившият управител на НОИ проф. Йордан Христосков. Като възможна полезна стъпка той посочи подобряване на събираемостта на данъците и на осигуровките. Проф. Христосков припомни, че той е бил сред противниците на „плоския данък".

"По-оптимистично съм настроен от гледна точка на това, че като че ли вече сме стигнали дъното и не копаем, а пълзим по него", каза Христосков. Според него 2014-а ще бъде годината, в която ще се опитаме да се оттласнем от дъното. По думите му ни спъва не толкова кризата, а по-скоро недоверието в обществото.

Бившият шеф на НОИ е категоричен, че трябва да се съсредоточи вниманието върху приходната част в социалното осигуряване. Там е проблемът, защото се намаляваха вноските и данъците, без да се поставят всякакви условия, като се повтаряше механично, че това ще доведе до съживяване на бизнеса и изсветляване на икономиката, което не се случи, каза Христосков.

"Премахването на необлагаемия минимум означава, че вземаме от залъка на човека, а прогресивното подоходно облагане означава, че отнемаш от яхтата на човека", обясни той.

Според него полезният ход за държавата в момента е да се подобри събираемостта, тъй като там има големи резерви. "Никой не казва колко са просрочените задължения и като данъци, и като осигурителни вноски. Чуват се различни неща - от порядъка на 2 млрд., 4 млрд., а аз осигурителните вноски между 500 млн. и 1,5 млрд., като тук включвам и здравното осигуряване", каза Христосков.

Никой не обяснява и какви ще са загубите на хазната заради отпадането на задълженията по давност, допълни той.

Емигрантите, които напускат страната, ще пренесат един ден осигурителните си права в България, когато се върнат - така ние ще харчим по-малко за пенсии и това ще е плюс, защото ще има трансфер на пари в България, но на нас тези хора са ни нужни сега като кадри, коментира още Йордан Христосков. По повод демографската криза той коментира, че не е песимист за България като територия, защото тук могат да живеят 12 до 15 млн. души, стига обаче българите да преодолеят много стереотипи, свързани с отношението им към чужденците.