И животновъдите протестират, омбудсманът ги изслуша
И животновъдите протестират, омбудсманът ги изслуша / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В парламента се провежда обществен дебат за промените в Изборния кодекс. В него участва и националният омбудсман Константин Пенчев. Преди да влезе в сградата, Пенчев разговаря с протестиращите отвън около 70 души.

И тъй като в голямата си част те са зеленчукопроизводители и животновъди, те му подариха два домата. Протестиращите отново обясниха, че имат проблеми със субсидиите и все още няма яснота ще има ли финансиране и дали ще бъде купена тяхната стока.

Омбудсманът заяви, че ще постави техните въпроси още при началото на кръглата маса в Народното събрание. Тази заявка от негова страна предизвика бурните им овации.

По-рано около 30 животновъди излязоха на протест в 12.00 часа днес пред сградата на Министерство на земеделието и храните в София. Фермерите имат разрешение от общината да протестират от 12.00 до 22.00 часа.

"Министерството не работи, по това време миналата година имахме удостоверения какви пари ще взимаме и кога ще ги взимаме" - така аргументира пред Дарик присъствието си на протеста младият фермер от Враца Стоян. По думите му изгубено е доверието към управляващите. Той подчерта, че протестът на животновъдите не е политически, а работен.

По-рано председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов не се ангажира да посочи колко хора ще присъстват на протеста днес. Според председателя на браншовата асоциация това не е протест само на животновъдите, но и на всички, занимаващи се със земеделие, "защото в момента няма никаква яснота какво се случва със земеделието в страната".

"Целият земеделски сектор отново е в ситуация на пълно затъмнение. Не знаем какво се случва със сектора, никой не ни дава информация - дали са осигурени последващите национални доплащания, дали са договорени европейските. Не се работи, администрацията не работи. Колкото и министър Греков да ни казва, че нещата вървят, ние виждаме, че отново сме в патова ситуация", добави Бойко Синапов.

По думите му не се обработват заявленията, които са подали земеделските производители: "Нямаме възможност да получаваме обратно удостоверения, за да можем да се възползваме през банките да получаваме част от субсидията занапред, защото българските животновъди в момента се приготвят за зимния период".

Синапов е категоричен, че не искат да бъдат замесвани в политически интриги: "Не съм политически ангажиран човек, ще продължа до последно да защитавам интересите си, защото първо съм фермер и след това съм браншовик. Не искам да влизам в едни политически интриги, че тази партия стои зад нас, онази партия стои зад нас - не. Ние вече знаем как да си защитаваме интересите. Знам какво искаме - единствената ни цел е да защитим интересите на бранша".

Същевременно от Министерството на земеделието и храните излязоха с позиция по повод днешния протест, в която посочват, че един от приоритетите на ведомството е укрепване на сътрудничеството с браншовите организации в областта на земеделието.

Поради тази причина министър Греков е организирал среща с браншовите организации в земеделието още в първите дни след встъпването си в длъжност, припомнят от пресцентъра ведомството. На 7 юни представителите на браншовите организации са се съгласили с предложението на министър Греков до края на месеца да подадат документи за легитимност, в които да заявят своите представители, членска маса, териториални структури и сфери на действие. Преди уговореният на срещата срок да изтече обаче, една от животновъдните браншови организации насрочила протест пред министерството, в противоречие с договорката от срещата във ведомството.

От Министерството на земеделието са категорични, че за настоящата година средствата за национални доплащания са съгласувани с Европейската комисия. В кампания 2013 г. ще бъде запазено подпомагането на глава животно, като осигурените национални доплащания са в размер на 144 млн. лева. Това са с 4 млн. лева повече от предходния период. Както е планирано, първият транш ще бъде изплатен през октомври, уверяват от ведомството.