/ iStock photos/Getty images
Google обяви старта в България на програмата си за лицензиране на новини Google News Showcase.

DarikNews.bg също е част от платформата.

Участващите издатели в България ще създадат News Showcase панели, а потребителите ще имат по-голяма свобода и възможности да се ангажират с новини, които ги интересуват. Самите издатели вече ще имат контрол над публикациите, а не само търсачката - чрез нейните алгоритми, както досега. Ще им бъде предоставена достоверна и проверена информация. Панелите за новини са достъпни през Google News и Discover за смарт устройства с Android и iOS. Могат да се отворят и през браузър.

Редакторите от DarikNews.bg ще подбират сутрин и вечер акцентите от новинарския поток до момента, a през деня ще се публикуват единични новини. Те водят към пълното съдържание на сайта на медията.

google news


Сред медийните издатели, които се включват в Google News Showcase в България, са: Nova Broadcasting Group, Българското национално радио, Dir.bg, Economedia, Web Media Group и др.

„Доверието в медийния бранд е от решаващо значение в днешно време”, каза Александър Варов, изпълнителен директор на Нетинфо, част от Nova Broadcasting Group. „Използваме всички възможности, за да гарантираме автентичността на нашето съдържание. Наличието на ясен сигнал за бранда чрез News Showcase, е важен инструмент за ангажиране на потребителите”, допълва той.

google news


Всяка медия може да бъде последвана. Така потребителите могат да подберат източниците на новинарско съдържание. Това може да става и през профила на медиите, където е налично публикуваното до момента съдържание под формата на три кратки акцента или разработка на определена новина.

В световен мащаб Google има сключени договори за News Showcase с над 2500 издания. Продуктът функционира в 24 държави, сред които САЩ, Франция, Испания, Полша, Словакия, Германия, Ирландия, Португалия, Обединеното кралство, Италия, Австрия, Румъния и Словения.

Последвайте ни тук, за да се информирате за актуалните новини по света и у нас